Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’increïble linxament digital de l’extrema dreta a una diputada del PSOE

Noelia Hernández, en les Corts Valencianes

Voro Maroto

Noelia Hernández és una economista dedicada a la consultoria sobre internacionalització. No milita en cap partit, però des d’aquesta legislatura és portaveu d’Indústria del PSPV-PSOE en les Corts Valencianes, on és diputada. La seua trajectòria política i vital es va veure brutalment alterada el 6 de desembre: des d’aqueix dia, l’extrema dreta, i centenars de persones anònimes, la linxen a través de les xarxes socials. El motiu? No cap.

L’aferrissada persecució a Hernández s’engega per casualitat. Un compte en Twitter ja suspés (@EsFelina) sota el nom de Noelia Hernández, que presentava una pretesa “activista militant” d’Esquerra Unida, de formació economista, escriu afirmacions com aquestes: “Cal demanar al Congrés una llei perquè les dones puguem avortar fins amb 9 mesos i fins i tot acabat de nàixer Nosaltres manem” (6 de desembre). “És a 9 anys on ha d’haver-hi consentiment sexual. La llibertat sexual és primordial per a tot el conjunt dels ciutadans” (7 de desembre). O d’altres com aquests:

Els tuits de @EsFelina comencen a propagar-se a gran velocitat. Alguns comentaristes de dretes, cas de la periodista Isabel San Sebastián, amb 67.000 seguidors en la xarxa de micromissatges, reenvien els comentaris:

Prompte, alguns mitjans de comunicació de la dreta conservadora es fan eco dels tuits de @EsFelina. Per exemple, La Gaceta, del grup Intereconomía, que va titular així la notícia sobre els comentaris d’algú no identificat: “El feminisme radical demana avortament fins als 9 mesos i matar nadons”. En paral·lel, altres mitjans extremistes, blogs, pamflets digitals, comptes en Facebook o fins i tot mitjans de comunicació hispanoamericans propaguen els tuits. Aquests fins i tot es comenten en una tertúlia de 13TV, la TDT de la Conferència Episcopal.

Hernández, totalment aliena a l’assumpte, comença a rebre insults i amenaces de qualsevol mena. El seu nom coincideix amb el del compte de @EsFelina i no hi ha més dones en la política amb aqueix nom i cognoms. La seua foto figura al costat d’injúries diverses. Algun alt càrrec del PSOE valencià que no coneix la diputada –és independent i a penes fa sis mesos que està en política– comparteix en Facebook crítiques que recullen la seua imatge. Açò n’és un exemple:

La diputada aconsegueix la col·laboració d’Esquerra Unida –també sense cap relació amb el compte de la polèmica– per a intentar parar l’allau d’ofenses, procedents de comptes que, aparentment, comparteixen la ideologia de l’extrema dreta. Aconsegueix que Twitter suspenga el compte –no així Facebook–- o que alguns mitjans o fòrums d’internet –Forocoches, per exemple–- retiren les notícies o els fils on es comentava l’assumpte. Denuncia l’assumpte a la policia –que ara investiga el cas– a l’espera de portar el cas al jutjat per qualsevol delicte relacionat amb les injúries, amenaces o atacs al dret a l’honor que ha rebut.

No obstant això, la bola de neu, encara que no tan grossa, seguia sense baixar. El ciberassetjament persistia:

El linxament, segons Hernández, ha remés, després d’episodis desagradables com ara amenaces acompanyades de dades personals. La diputada, molt afectada, no ha tornat al parlament valencià des del pont de desembre. Ha deixat les seues reflexions sobre el ciberassetjament patit en el seu blog: “Difama que algo queda”, es titula el post.

Etiquetas
stats