Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’striptease comptable “sense precedents” de la Generalitat contra la corrupció

La directora general de Trasparència, Aitana Mas, en la presentació del portal de transparència de la Generalitat.

Voro Maroto

“Hem arribat més lluny que cap altra administració”. La Generalitat ha ampliat l’abast del seu portal de transparència per a donar accés a la ciutadania no sols a dades sobre retribucions o obsequis –ja disponibles–, sinó també a pràcticament tots els moviments de caire econòmic de l’Administració autonòmica.

La secció Comptes oberts de la web pública ja ofereix dades sobre els moviments bancaris, els saldos comptables, les subvencions o els moviments de caixa de tota l’Administració valenciana. “Un striptease comptable complet i sense precedents”, segons ha dit el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, en la presentació feta aquest dimecres.

L’Administració, segons el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, posa a disposició de la ciutadania tota la informació que té. El despullament arriba no sols al Govern valencià, sinó també a tot l’aparell públic empresarial –Ciutat de la Llum, per exemple–, les seues fundacions (de l’estil de CEAM) o organismes associats, com la Sindicatura de Comptes o el Consell Valencià de Cultura. Prop de 70 organismes obrin els seus comptes a la ciutadania.

Segons els promotors, la informació a colp de clic té només dues limitacions: les que marca la llei sobre la protecció de dades o la protecció del dret a la intimitat. Fins i tot els moviments de la caixa fixa. Aquesta partida serveix per a afrontar despeses inesperades o puntuals, com ara taxis, dietes o materials d’oficina sense control pressupostari previ que va ser objecte de diverses denúncies durant el mandat del PP.

El Consell va arribar a amenaçar de portar davant de la justícia les despeses d’un conseller a càrrec de la caixa fixa –abans, de fiscalització gairebé impossible– en sashimi, colpets i, fins i tot, propines. Ara, aquests moviments es bolcaran a la web. “S’ha acabat la cambra obscura” que hi havia amb el PP, ha dit Soler. “Cal retre comptes pel que fa als diners del contribuent, que són sagrats”.

Segons Alcaraz, el portal de transparència és una eina contra “l’opacitat, a favor de la ciutadania”. També, un “instrument de control democràtic i de prevenció de la corrupció”. El PP va voler deixar sense pressupost la seua conselleria, a què considera “prescindible”.

Etiquetas
stats