Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pedro Sánchez insisteix en el vot útil per al PSOE en el míting més nombrós de la seua campanya

Pedro Sánchez i Ximo Puig, en un míting de campanya a València

Irene Castro

Pedro Sánchez continua insistint en la seua estratègia d’apel·lar al vot útil per al PSOE a una setmana de les eleccions del 20D. Aquest diumenge ho ha tornat a fer en el míting més multitudinari des que ha començat la campanya davant d’unes 9.000 persones que han acudit al pavelló de la Fonteta a València. En el seu equip són conscients que els ha costat entrar en la cursa i mobilitzar els seus, però estan convençuts que en la “recta final” aconseguiran remuntar les seues expectatives.

El candidat socialista ha llançat atacs a Mariano Rajoy i també a Ciutadans i Podem, però ha tornat a denunciar l’existència d’un atac comú contra ell. Encara que en els actes critiquen aquesta estratègia dels altres partits, en el PSOE creuen que pot beneficiar-los perquè aconseguisquen mobilitzar els seus votants. “Aquest front antiPSOE l’agraïsc de tot cor –ha expressat–. Ha demostrat que només hi ha dues opcions: l’únic canvi possible és el PSOE i, qui no vote pel PSOE, que sàpia que regala quatre anys més a Rajoy”.

Sánchez ha centrat les seues crítiques en Rajoy, amb qui s’enfrontarà aquest dilluns en un cara a cara en què farà servir com a bases la desocupació, la desigualtat i la corrupció. “El PP té tant d’excedent de corrupció que ara n’exporta”, ha enlletgit aprofitant la polèmica pels negocis de dos diputats conservadors que van cobrar comissions milionàries en l’estranger per haver aconseguit contractes per a empreses espanyoles de governs d’Àfrica i Llatinoamèrica.

A més, ha recordat que Pedro Gómez de la Serna és candidat del PP per Segòvia i que Gustavo d’Arístegui el van anomenar ambaixador. “En l’única cosa en el que no ha retallat Rajoy ha estat en corrupció”, ha afirmat Sánchez, que ha reiterat que “cal despatxar l’amic de Bárcenas de la Moncloa”. Sánchez també ha tirat mà de l’argumentari habitual en els mítings per atacar el PP per les retallades econòmiques i socials i ha reivindicat el llegat socialista enumerant, entre altres èxits, la sanitat, l’educació, la llei de memòria històrica o el fi del terrorisme d’ETA.

A Ciutadans l’ha atacat per dos flancs: per la seua proximitat a les polítiques de dretes i per la seua postura sobre la llei de violència de gènere que “volen retallar”. “Després de sentir el que estic sentint, convindria que començaren a pensar un poc en les ciutadanes”, ha dit Sánchez en un joc de paraules sobre el partit d’Albert Rivera, a qui ha situat en la “dreta” a pesar del seu intent per no definir-se, segons ha assenyalat el líder del PSOE.

També ha tingut paraules per a Podem, a qui ha tornat a acusar de dividir el vot d’esquerres. “Si la majoria vol canvi, la majoria no pot dividir el vot”, ha declarat. Sánchez ha acusat Pablo Iglesias de plantejar una “relació politicoafectiva” basada en si mateix: “El que diu és estima’m a mi que jo m’estimaré a mi mateix”, ha ironitzat. Sánchez qüestiona que Podem usarà els vots del PSOE si els necessita per a governar, però que rebutjarà donar suport a un possible govern socialista.

Els socialistes valencians han organitzat l’acte més gran del PSOE en el que va de campanya amb unes 9.000 persones congregades en el pavelló de la Fonteta després de les més de 3.000 que van emparar Sánchez a Sevilla juntament amb la presidenta Susana Díaz. El míting de hui coincidia amb el que Rivera ha protagonitzat a Vistalegre, que va ser icona del PSOE en l’època de José Luis Rodríguez Zapatero, i d’Iglesias en la Caja Mágica (Madrid).

No obstant això, Ferraz ha optat en aquesta campanya per actes més menuts. “El nombre no és l’important, és encertar-ho”, comenta un membre de l’equip més pròxim que Sánchez ha dissenyat per a aquesta campanya.

Als milers de persones que s’han congregat a València, se sumen els militants que han seguit l’acte a través de pantalles col·locades en els altres mítings organitzats en distints punts d’Espanya. Segons fonts de l’organització, en totes les comunitats Sánchez ha entrat en directe en almenys un acte. “He de dir-vos que em sent emocionat de ser el secretari general d’aquesta organització centenària –ha expressat–. Vull donar-vos les gràcies perquè amb la vostra faena i el vostre compromís guanyarem les eleccions el pròxim 20D”.

En l’entorn del candidat reconeixen que els ha costat que els socialistes entraren en campanya per les peculiaritats pròpies de les dates: les eleccions catalanes, la ‘frenada’ que van provocar els atemptats a París i el pont de la Constitució. Però asseguren que en aquesta “recta final” aconseguiran més mobilització que es veurà reflectida en les urnes. “En la recta final, el PSOE sempre puja”, diu optimista un col·laborador de Sánchez.

La clau valenciana

El PSOE ha escollit València per a celebrar el míting més multitudinari de la campanya just en l’equador de la carrera. En aqueixa circumscripció es juguen molt, atés que ja hi ha enquestes que releguen els socialistes a la quarta posició. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que els valencians necessiten que “el canvi” que va començar en les autonòmiques culmine en les generals amb l’elecció de Sánchez.

“El canvi és imprescindible. Si no hi ha canvi, tindrem difícil desplegar tots els canvis que els ciutadans necessiten –ha expressat el baró valencià–. El canvi no és xarrameca. El canvi és dir i fer. Només en quatre mesos ací s’han fet coses que semblava que eren impossibles”, ha afegit Puig, que ha enumerat algunes de les seues mesures, com el decret pel qual es va tornar la sanitat universal als immigrants o les beques per a material escolar en els col·legis, entre altres.

“El canvi és necessari a tot Espanya, però a la Comunitat Valenciana, més”, ha afirmat Puig, que ha criticat que Rajoy “no haja fet res” per la regió ni en finançament ni en desenvolupament econòmic. El president valencià i Sánchez han promés un canvi en el finançament autonòmic si el PSOE arriba a la Moncloa.

Etiquetas
stats