Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El Consell exigeix “ara mateix” a Montoro els 1.380 milions del FLA

Mònica Oltra explica els acords del ple del Consell

Adolf Beltran

València —

“Exigirem que es complisquen els compromisos”, ha assegurat la vicepresidenta i portaveu de la Generalitat, Mònica Oltra, després del ple del Consell d’aquest divendres. Es referia a l’exigència que el president Ximo Puig formularà dimarts que ve al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè es desbloquegen els 1.380 milions d’euros del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que el president del Govern, Mariano Rajoy, es va comprometre amb ell, en l’entrevista que tots dos van mantenir dilluns passat, dia 2, a facilitar immediatament perquè es puga fer front al pagament de nombroses factures.

“La lleialtat no se suspén quan hi ha eleccions”, ha comentat Oltra davant de la possibilitat que el Govern haja decidit no abonar el FLA fins al desembre, mes en què estan convocades les eleccions generals. Segons la vicepresidenta, “el FLA fa falta ara mateix”. Oltra ha indicat que, si aquests diners no arriben, es veuran afectats “tots els sectors”, especialment l’àmbit dels serveis socials.

Dins de la conflictiva relació que manté la Generalitat amb el Govern del PP, el Consell del PSPV-PSOE i Compromís ha aprovat una declaració en què insisteix en l’aplicació de la sanitat universal, que el Tribunal Constitucional ha suspés cautelarment com a conseqüència d’un recurs de l’executiu que presideix Rajoy. “Acatem la decisió del tribunal”, ha assenyalat Oltra, “però continuarem vetlant perquè ningú quede desatés”. La vicepresidenta ha recordat que en els casos del País Basc i de Navarra el Constitucional també va suspendre cautelarment, al principi, la universalització, però després va alçar la suspensió. Per això, la Generalitat prepara un recurs en aquest sentit.

Remodelació en Hisenda

D’altra banda, els problemes de salut d’un sotssecretari i la candidatura electoral d’un secretari autonòmic han forçat una remodelació en la Conselleria d’Hisenda, que dirigeix Vicent Soler. El Consell ha acceptat els cessaments de Manuel López Estornell, per motius personals relacionats amb la salut, i de Julián López, que serà el cap de llista dels socialistes per Alacant en les eleccions generals, com a sotssecretari i secretari autonòmic, respectivament. López Estornell ha estat substituït per Eva Martínez, que deixa vacant la direcció de la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana. Al seu torn, Julián López ha estat substituït per M. Ángeles Cuenca, fins ara directora general del Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni.

stats