Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig demana diàleg davant del conflicte amb els empresaris pel sistema de retorn d’envasos

L’alcalde de València, Joan Ribó; el president del Consell, Ximo Puig (al centre) i la  consellera Elena Cebrián

Carlos Navarro Castelló

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha participat aquest dimarts en la jornada ‘Tornar el casc 2.0’ sobre retorn d’envasos en la nova política de residus.

En la seua intervenció, Puig ha demanat diàleg davant de la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, pel que fa a l’objectiu d’implantar en el primer trimestre del 2018 el sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) a la Comunitat Valenciana.

De fet, el seu departament ja ha elaborat un esborrany del projecte de llei de protecció addicional del medi ambient que regularà la implantació de l’SDDR i que preveu sancions que poden arribar a 1,7 milions d’euros a les empreses que es resistisquen a acceptar-lo.

El president ha comentat en el discurs que actualment hi ha un problema amb la gestió dels envasos i que l’objectiu del Consell és fer que l’ecosistema de la Comunitat, els pobles, les muntanyes i les platges estiguen nets d’aquests residus i crear una economia circular respectuosa amb el medi ambient.

Puig ha reconegut que s’ha dut a terme un procés intens de diàleg amb tots els agents econòmics implicats en aquest sistema i ha demanat que se seguisca aquesta mateixa línia per a arribar a un acord en matèria de gestió de residus: “Sense imposicions, amb diàleg, diàleg i més diàleg, perquè el diàleg és la manera més eficaç d’arribar a bon port”.

D’aquesta manera, el president ha volgut bastir ponts davant de les reticències mostrades en les últimes hores per les patronals.

En aquest sentit, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) ha amenaçat de denunciar la implantació de l’SDDR davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

D’altra banda, la Confederació d’Organitzacions Empresarials de la Comunitat Valenciana (Cierval) ha presentat un manifest signat per 47 entitats en contra del sistema de retorn i ha demanat la creació d’una mesa de treball amb tots els agents implicats.

Sobre aquest punt, Puig s’ha mostrat obert a establir un marc de diàleg, però sent conscients que hi ha “un problema amb els residus i entre tots els sistemes de gestió cal avançar envers un sistema propi valencià”.

Cebrián i Ribó defensen l’SDDR

D’altra banda, la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, ha recordat que s’ha fet un esforç ben important de diàleg “amb més de 70 entitats i associacions”.

Cebrián ha reconegut que serà complicat arribar a un acord, però que tots tenen un objectiu comú, “millorar la gestió dels envasos amb les millors solucions possibles”, solucions que per al seu departament passen per la implantació de l’SDDR i la recollida selectiva dels residus orgànics.

D’altra banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha assistit també a aquesta jornada, ha protegit la posada en marxa de l’SDDR, ja que comportarà “un estalvi en neteja que es podrà dedicar a altres necessitats”, alhora que es generarà “una economia circular que permetrà millorar la situació de persones desfavorides mitjançant la recollida d’envasos abandonats”.

Etiquetas
stats