Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Els valencians encara paguen factures de Rafael Blasco, empresonat per corrupció

L'exconseller Rafael Blasco, en el banc dels acusats durant el judici del cas Cooperació.

Adolf Beltran

Està en la presó, condemnat a sis anys i mig de presó pel frau en sengles ajudes a la cooperació que mai van arribar a Nicaragua (només 43.000 de 1,8 milions d'euros ho van fer). No és l'únic cas en el qual Rafael Blasco està imputat per la seua etapa com a conseller de Solidaritat i Ciutadania en l'època del PP, atès que també ha de respondre, entre altres coses, d'una trama organitzada suposadament amb la seua complicitat per a captar sistemàticament diners destinats a aqueix tipus de subvencions. D'això fa un temps. No obstant això, els valencians encara paguen factures de la seua gestió.

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que dirigeix la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha hagut d'abonar a la fi de 2016 un total de 11.808 euros a una periodista que Blasco va tenir treballant il·legalment en el seu gabinet de premsa entre 2008 i 2013.

Amb data de setembre de l'any passat, el departament d'Oltra va executar una sentència del 2013 del Jutjat social número 2 de València que va declarar cedida il·legalment a la Generalitat per la Fundació de la Solidaritat i el Voluntariat de la Comunitat Valenciana (Fundar) a Teresa Doménech, que va ser contractada per aqueixa entitat però va treballar de fet en el gabinet del conseller.

La sentència, derivada d'una demanda presentada després de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va afectar a 19 treballadors de Fundar, obligava l'Administració valenciana a incorporar a la periodista com a “treballadora indefinida no fixa” o a donar per extingit el seu contracte amb l'abonament de 11.808 euros que s'afegirien als 10.857 euros que ja havia cobrat pel seu acomiadament de Fundar.

El nou govern valencià sorgit del Pacte del Botànic, format pel PSPV-PSOE i Compromís amb el suport parlamentari de Podem, no ha tingut més remei que executar aqueixa sentència i pagar la quantitat establida. Ho ha fet molt de mala gana, ja que precisament el que intenta és recuperar la major part possible del que s'ha robat en els casos de corrupció.

Per exemple, el mateix departament de Mónica Oltra que ha hagut de pagar per una il·legalitat comesa per Blasco, va aconseguir quedar-se amb els immobles que la trama va comprar amb els diners de les dues subvencions que havien de destinar-se a projectes a Nicaragua. Però la Generalitat solament ha recuperat fins ara 260.000 euros, requisats a les empreses que operaven amb aqueixa trama, dels 2,7 milions que els condemnats han de pagar en compliment de les seues condemnes.

Una família sota sospita

L'esposa de Blasco, Consuelo Ciscar, i el seu fill Rafael, al seu torn, es troben en llibertat provisional i els han sigut retirats els passaports dins la investigació judicial de les irregularitats comeses en la gestió de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) mentre ella en va ser la directora.

Dijous passat, dos nebots de l'exconseller, Sergio Blasco, que va ser gerent de l'Hospital General de València, i el seu germà Francisco, van ser detinguts al costat d'altres set persones en una operació derivada de la investigació d'un frau d'uns 29 milions d'euros en l'àrea de Sanitat. L'abast del cas pot ser major.

La família de Blasco, doncs, no fa més que ampliar el seu deute amb els valencians, als quals encara toca pagar, malgrat això, algunes factures derivades de la seua actuació.

Etiquetas
stats