Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Robin Hood dels Ports

Ricardo Miravet, assegut en uns de les nombroses sales del castell.

Roger Lorgeoux

Ricardo Miravet & Todolella. Amb aquests paràmetres el cercador més utilitzat del món, Google, ofereix fins a 1.970 resultats. Aqueixa xifra acredita la rellevància de l’alcalde d’un municipi d’uns 140 habitants, situat a l’interior de la província de Castelló. La transcendència no està tant el fet que, a 86 anys, es tracta del primer edil més veterà de la Comunitat Valenciana. Tampoc que ha portat davant de la Fiscalia Anticorrupció les irregularitats comeses pel seu antecessor del PP en l’Ajuntament durant 20 anys de gestió. Prestigiós organista, musicòleg i compositor, aquest argentí establit a la comarca dels Ports des de fa més de 50 anys destaca, sobretot, per la generositat.

Ricardo Miravet Toutain (Córdoba, 1930) serà recordat, entre moltes altres coses, pel gest que va commoure un poble un 17 d’agost de 2016. Aqueix dia, en assemblea pública, va comunicar la decisió de donar al municipi el castell on resideix des del 1964. A través d’una fundació que portarà el seu nom i el de la seua dona, Llivia, els veïns recuperaran la fortalesa del segle XIV, que havia caigut en mans privades des de temps immemorials. “Vull que servisca d’institut cultural”, afirma emocionat, conscient, a més, que l’actual president de la Generalitat Valenciana i exalcalde de Morella, Ximo Puig, “s’assegurarà que el projecte isca avant”, subratlla. Aqueixa certesa, més enllà d’una promesa, obeeix a la profunda amistat que mantenen tots dos.

La història de Miravet escapa dels fets corrents. Lliurat a la cultura des de la infància (va créixer en una família de músics), cada passatge de la seua vida ha estat marcat per un esdeveniment fabulós. A 10 anys va conéixer Rafael Alberti sentint-lo recitar uns versos d’Antonio Machado. Va oferir el seu primer concert a 17 anys, després d’haver restaurat, sense cap coneixement, un orgue del segle XVIII. Després de sorprendre amb les seues actuacions en nombrosos països de Sud-amèrica, va creuar l’Atlàntic a 22 anys per a fer els estudis de musicologia a França. Va aprendre dels millors. Organistes com Éduoard Souberbielle el van marcar. Prompte va destacar, així que no va tardar a convertir-se en mestre de la capella de l’església de Saint Germain l’Auxerrois a París. La seua trajectòria va resultar molt intensa, viatjant per tot el món i coneixent grans erudits, com l’escriptor Rafael Alberti.

I un dia, sense adonar-se, va aterrar en Morella. En un viatge rellamp, acompanyant l’organista català Gabriel Blancafort per a comprovar l’estat de les obres de l’orgue menor del municipi, va descobrir la Todolella i, amb aquesta, el seu castell. L’enamorament va ser tan intens que a Miravet no li va importar adquirir una edificació mig derruïda, trista i apagada per la deixadesa del seu propietari que, a conseqüència de les penúries de l’època, l’havia convertida en assecador de pernils i una granja de pollastres. “Em vaig adonar que el castell era molt bell. Vaig decidir llavors que l’havia de comprar per a quedar-me a viure-hi i restaurar-lo”, recorda. Potser representava el repte més gran de la seua vida per l’escassetat de mitjans, especialment econòmics, però no hi estaria a soles. Sabia que l’amor de la seua dona i el suport que es guanyaria amb el temps dels veïns farien realitat un somni. Més de 50 anys d’entrega i sacrifici que han possibilitat una recuperació calcada de la que se n’hauria fet en el segle XIV. “Com que no teníem diners, anàvem reparant el que estava trencat, respectant-ne per complet l’estat. Això ha contribuït que es mantinga l’estat original”, comenta nostàlgic.

La fortalesa, que s’alça a la part alta del poble, transporta el visitant a l’edat medieval. Majestuosa i esvelta, amb dues torres magnífiques, una estructura perfecta i amplis finestrals gòtics, és l’orgull del municipi. Declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) de la província el 1996, el castell tornarà al poble. Però ho farà en un futur llunyà. Miravet, somiador i inconformista (“i molt d’esquerres”, matisa entre somriures), ja té un nou repte en l’horitzó: “El meu projecte és viure tant com puga, continuar donant concerts i gaudir de la vida”.

Etiquetas
stats