Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

El Suprem pot citar a declarar Rita Barberá com a investigada sense llevar-li l’aforament

La exalcaldesa de Valencia y senadora, Rita Barberá

Carlos Navarro Castelló

València —

El fiscal del Suprem informa a favor d’investigar a Rita Barberá per blanqueig

Compte arrere per al que pot suposar la caiguda definitiva de Rita Barberá, una de les figures més rellevants i influents de la política valenciana i del PP en els últims anys.

I és que ni l’aforament de què gaudeix gràcies al nomenament com a senadora pel del PP de Mariano Rajoy la salvaria d’una eventual investigació pel cas del blanqueig de capitals del grup municipal del PP de València, derivat del cas Imelsa.

Així ho han advertit fonts del Tribunal Suprem a eldiario.es, que han advertit que “la Llei d’enjudiciament criminal (article 118) estableix un mecanisme perquè aqueixos aforats presten declaració, en qualitat d’investigats, davant del magistrat instructor, sense que es demane el suplicatori (al Senat), és a dir, abans de decidir si és procedent reclamar la inculpació formal” que estableix la Constitució.

No obstant això, abans d’arribar a aquest punt, el Suprem ha de decidir si, com tot apunta i com li va sol·licitar al final de juliol la Fiscalia, nomena un magistrat de la mateixa sala (que no haja participat en el debat sobre l’obertura de la investigació) per a dur a terme la instrucció.

Sobre això, fonts de la Fiscalia del Suprem han informat aquest diari que “el nomenament de magistrat instructor en el Tribunal Suprem es farà en aquest mes de setembre”, donant per fet que l’òrgan judicial accedirà a designar-lo, i per tant, a investigar Barberá.

D’aquesta manera, una vegada nomenat el magistrat, podria citar a declarar l’exalcaldessa en qualitat d’investigada sense necessitat de llevar-li l’aforament. Si trobara indicis de delicte, s’elevaria el suplicatori al Senat per a sol·licitar la seua investigació formal. En cas contrari, tornaria a quedar desimputada.

Des del Suprem han recordat que mitjançant aquest mecanisme han declarat com a investigats en el Suprem personalitats com José Blanco, els aforats del cas dels ERE, i ho farà el pròxim dia 19 de setembre Francesc Homs. En el cas de Blanco, després de la seua declaració i la investigació de l’instructor, la sala va acordar finalment no plantejar el suplicatori per a inculpar-lo formalment, ja que no va veure indicis per a fer-ho.

El cércol s’estreny

El cércol judicial cada vegada s’està estretint més cap a l’exalcaldessa de València i d’Espanya, com el mateix Mariano Rajoy la va definir al seu dia.

Fins ara, i malgrat que està investigat (terme que substitueix imputats arran d’una reforma legal) pràcticament tot el seu equip de regidors i assessors, inclòs nou dels 10 edils que té actualment el PP en el consistori, l’aforament de què gaudeix li ha atorgat immunitat davant de la investigació del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV).

Per aquest motiu, el TSJCV va sol·licitar al Tribunal Suprem, organisme judicial competent per a investigar els aforats, que s’encarregara de la causa per tal com havia trobat indicis de presumptes responsabilitats penals.

Precisament, aquest òrgan va fer pública aquest dimarts la imputació de l’exvicealcalde i mà dreta de Barberá, Alfonso Grau, en aquesta mateixa causa, amb la qual cosa tota la cúpula del grup municipal del PP de l’Ajuntament de València durant la legislatura passada, tret de l’exalcaldessa, està investigada.

De fet, fonts pròximes al mateix Grau es preguntaven per què Rita Barberá és l’única que no ha estat imputada i consideraven que no hi ha igualtat dels espanyols davant de la justícia a causa de l’aforament.

Etiquetas
stats