Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

El Suprem condemna a la Generalitat per haver ocultat els contractes de Canal 9

Mònica Oltra, de Compromís, en una protesta d’extreballadors de RTVV.

elDiariocv

Compromís ha fet pública aquest dissabte una nova sentència del Tribunal Suprem (TS) que desestima el recurs de cassació de la Generalitat i confirma la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que condemnava l’anterior govern del PP per denegació de documentació relativa a RTVV a diputats de la coalició.

Segons ha assenyalat la diputada de Compromís, Isaura Navarro, en un comunicat, “es tracta de la tercera i última sentència del Tribunal Suprem contra el Consell per denegació de documentació, atés que el govern del Botànic ha retirat tots els recursos interposats pel govern del PP davant del TS que quedaven pendents”.

“El Suprem soterra així definitivament l’opacitat que el PP va portar a la Generalitat –ha explicat Navarro–. Ara tenim un govern nou que exerceix una transparència total i lliura als diputats i diputades de les Corts la documentació que reclamem. Però gràcies a les accions judicials contra l’opacitat que vam iniciar des de Compromís, mai més un govern de la Generalitat podrà negar documentació als parlamentaris, ja que amb les seues sentències el Tribunal Suprem ha creat jurisprudència i la denegació de documentació passa a ser, directament, un delicte”.

En aquesta sentència el Suprem desestima, concretament, les excuses del govern del PP per no lliurar a Compromís una còpia de l’informe que va elaborar la consultora Price Waterhouse sobre la situació de RTVV i la relació dels contractes eventuals de RTVV. El Suprem referma, com en les sentències anteriors, que aquesta denegació de documentació és injustificada i constitueix una vulneració de drets fonamentals dels parlamentaris.

Amb aquesta sentència culmina la via judicial contra l’opacitat oberta per Compromís l’any 2009. Al setembre d’aqueix any la coalició va denunciar davant del TSJCV el govern de Francisco Camps per la vulneració de drets constitucionals que significava que el Consell no lliurara als diputats de Compromís la relació dels contractes de la Generalitat amb les empreses de la trama Gürtel que demanaven. La sentència sobre aquell cas va ser pionera en tot l’Estat espanyol: per primera vegada un Tribunal Superior de Justícia condemnava un govern autonòmic per falta de transparència. Es va obrir així una via judicial contra l’opacitat que Compromís va continuar usant, així com també altres grups del parlament valencià i d’altres parlaments autonòmics. Els recursos de cassació interposats pel Consell del PP contra sentències del TSJCV que donaven la raó a Compromís han suposat que el Tribunal Suprem s’haja pronunciat en tres ocasions per condemnar el govern del PP, i ha creat així, jurisprudència.

Etiquetas
stats