Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJCV decideix si envia immediatament a presó els capitostos de Gürtel i Milagrosa Martínez

Álvaro Pérez Alonso, el Bigotes, a l’Audiència Nacional.

Voro Maroto

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) decidirà entre dimarts i dimecres si envia a la presó o deixa en llibertat els membres de la trama Gürtel i l’exconsellera de Turisme condemnats a penes que arriben fins a 13 anys de presó per corrupció. 

La Fiscalia en demanarà l’ingrés immediat a la presó, encara que la sentència està pendent de l’anunciat recurs davant del Tribunal Suprem i, per tant, no és ferma. Les defenses, per contra, demanaran que els seus clients continuen en llibertat. N’hi ha, fins i tot, que han qualificat les penes de “desproporcionades” després de conéixer-ne la decisió.

El TSJCV escoltarà els arguments de les parts i decidirà. El precedent més pròxim a la Comunitat Valenciana és el de l’exconseller del PP, Rafael Blasco, condemnat per la trama que es va apropiar ajudes per als països en desenvolupament. En aquest cas, el TSJCV va denegar-ne l’ingrés a la presó fins que la sentència, després del pronunciament del Suprem, va ser definitiva.

En el cas Fitur, les vistes de tràmit –nom tècnic de l’acarament– se celebraran entre dimarts i dimecres. El primer dia hi compareixeran Correa i la resta dels membres de la seua organització: Álvaro Pérez, Pablo Crespo, Isabel Jordán, Mónica Magariños i Cándido Herrero. Dimecres serà el torn dels condemnats que treballaven per a la Generalitat: Martínez; el seu cap de gabinet, Rafael Betoret, i els funcionaris Isaac Vidal, Jorge Guarro i Ana María Grau.

Penes de 3 a 13 anys de presó

El divendres 10 de febrer el TSJCV va condemnar Correa i Crespo a 13 anys de presó, ‘el Bigotes’ a 12 i Martínez a 9, per l’operació ordida per a concedir de manera irregular diverses adjudicacions de la Generalitat entre el 2004 i el 2009, quan el PP governava la Comunitat Valenciana, a empreses de la trama.

Correa, Pérez i Crespo són culpables de tres delictes: associació il·lícita, suborn actiu i tràfic d’influències; la consellera, que també va ser presidenta del Parlament valencià, de malversació i suborn passiu. El tribunal ha ordenat la confiscació del rellotge regalat per la trama a Martínez, un Hublot valorat en 2.400 euros, o, si no es troba, el decomís d’aquesta quantitat.

Rafael Betoret, ja condemnat en el cas dels vestits en què Francisco Camps va ser absolt, ha estat castigat amb 6 anys de presó. Isaac Vidal, excap de l’àrea de Mercats de l’Agència Valenciana de Turisme, amb 7; Jorge Guarro, excap del servei de Promoció de la mateixa agència, a 4, i Ana Grau, exresponsable de Fires de la conselleria, a 3.

stats