Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Torró assenyala el diputat Víctor Soler com a negociador amb la trama Púnica a Gandia

Arturo Torró, exalcalde de Gandia, i Víctor Soler, diputat del PP en les Corts

Moisés Pérez

València —

A pesar de l’intent d’importar de la trama Púnica de Madrid el mecanisme per a ‘pescar’ contractes en la construcció de col·legis privats, la majoria dels contractes obtinguts per la xarxa a la Comunitat Valenciana va ser pel posicionament en Internet. L’Ajuntament de Gandia, sota l’Alcaldia del ‘popular’ Arturo Torró, i el mateix PP de la capital de la Safor van ser clients del presumpte aconseguidor de la Púnica, Alejandro de Pedro.

En la declaració de Torró davant del jutge Eloy Velasco, instructor de la causa, l’exalcalde de Gandia assenyala l’actual diputat autonòmic i regidor en la corporació local, Víctor Soler, com a negociador dels pagaments que devia al presumpte ‘aconseguidor’ per faenes durant les municipals del 2011. “Li quedaven 6.000 o 7.000 euros [en referència a De Pedro] de la campanya anterior i ara havia de preparar la següent. I em va dir Víctor [Soler]: ”Escolta, aquest reclama...“. I jo li vaig dir: ”Doncs, soluciona-ho i paga-li“, expressa l’exalcalde imputat en la causa en l’àudio a què ha tingut accés eldiario.es.

“Alejandro de Pedro, una de les vegades que em va telefonar, encara que això va ser molt abans, em va dir: ‘Escolta, ací...’. I jo li vaig dir: ‘Estigues tranquil home, que tornarem a treballar”, afirma Torró, que després precisa: “A partir d’ací, jo me’n vaig desentendre”. Posteriorment, i a pesar que indica que parla “per suposicions”, l’exprimer edil afirma que, per a pagar aqueix deute amb De Pedro “Víctor [Soler] es busca la vida, siga via quotes, via tal o via el que siga”. Davant de la insistència del jutge, Torró explica que “Soler va dir a Dionisio [Ollero, vicesecretari d’Organització del PP de Gandia] que buscara per a pagar-li. Nosaltres vam ingressar via quotes, o algun donatiu. Estàvem pelats”.

Segons un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, Gomuñoz, una empresa que va facturar 1,2 milions d’euros de l’Ajuntament, de l’empresa pública IPG i que, segons Interviu, es va emportar la contracta més de la ciutat a través d’una subcontractació, va abonar el deute que tenia amb la mercantil de la trama. I que segons les telefonades interceptades per l’institut armat, Soler i Ollero van ser els encarregats de fer d’intermediaris perquè el pagament del deute es duguera a terme. Davant de la pregunta del jutge a Torró sobre si Ollero va recórrer a l’empresa Gomuñoz, aquest respon: “Potser Dionisio, per bona voluntat, va anar a buscar algú per pagar el deute i poder fer la web del partit”.

Torró tampoc aclareix –a pesar de reconéixer que “no es va fer contracte”– per què l’Agència Tributària té proves de la facturació d’Eico i Madiva –empresa de De Pedro– i no hi ha cap expedient d’aquestes contractacions en el consistori. L’exalcalde, davant de la pregunta del magistrat per què contracta amb Gomuñoz per gairebé 500.000 euros, i reconeix un deute de 785.000, dels quals 200.000 no tenen concepte i document contractual que ho justifique, respon lacònicament: “Ho desconec”.

Ollero també apunta Soler

Segons la declaració del ‘número quatre’ del PP de Gandia, a què també ha tingut accés eldiario.es, Ollero apunta Soler com l’impulsor perquè el deute amb l’‘aconseguidor’ valencià de la Púnica l’abonara una empresa. “Un dia em va dir el secretari general [en referència a Soler]: ‘Escolta, ha telefonat aquest senyor [De Pedro], busca una empresa, i posa’l en contacte, que ens ajude per a la campanya”, declara, i detalla: “Calia muntar una web, i com que no sóc molt entés en el tema, van buscar aquests senyors, i em van dir: ‘Busca una empresa per a poder subvencionar, que ens puga ajudar, i això i allò. Com, sembla, que normalment es fa en política”.

Ollero reconeix que va ser “iniciativa seua” recórrer a Gomuñoz “per l’amistat amb ells”, i que ho va dir així al gerent de l’empresa: “Tinc un tema del partit, arribaran les eleccions, a veure si ens pots llançar un cable”. El també expresident del Gandia CF i constructor afirma que “a vegades s’han demanat pretensions a altres empreses i ens han donat diners”. I que el PP de Gandia “es finança amb la loteria, les quotes dels afiliats i alguna aportació de persones i empreses”.

Sobre si Ollero va actuar com a intermediari davant de les empreses perquè es presentaren als concursos en l’Ajuntament, aquest respon que “quan algun tècnic municipal necessitava especialistes puntuals, i es demanaven tres o quatre empreses per a convidar-les-hi, em deien: ‘Dionisio, tu coneixes…?’. I jo deia que sí, i telefonava, i deia. ‘Escolta, vine i presenta’t”. Això sí, matisa davant de la fiscal: “Qui valorava les obres eren els tècnics. Jo no proposava cap empresa. Només feia això. No sóc cap intermediari”.

Etiquetas
stats