Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València rep 75 avisos per plagues d’insectes, 10 dels quals per mosquit tigre

Els tècnics de Lokímica fumiguen un focus de mosquits mitjançant un helicòpter.

Carlos Navarro Castelló

L’arribada de la calor sol venir acompanyat d’uns companys de viatge ben molestos, com són els mosquits i les panderoles. Enguany, no obstant això, el descens de les pluges prèvies a l’estiu s’han traduït en un nombre més baix d’avisos d’aquests insectes.

Segons han informat fonts de Lokímica, la contracta de l’Ajuntament de València que gestiona el control de plagues al sòl públic municipal, en total s’han rebut 65 avisos justificats, 10 menys que l’any passat en aquest punt de l’any. Cal sumar-n’hi 10 més que corresponen al mosquit tigre.

Aquesta espècie es va detectar per primera vegada a la ciutat el juliol de l’any passat. La característica principal és que la picada és més molesta i que pot transmetre malalties víriques com la febra de Chikungunya, encara que cap d’aquestes malalties és perillosa ni fins ara s’ha detectat la malaltia per la picada d’un exemplar autòcton.

Les mateixes fonts han explicat que, d’aqueixos 10 avisos, finalment només es van confirmar dos focus de mosquits tigre i en zones privades abandonades a què es va accedir amb permís del propietari per a eradicar-los i evitar que s’escamparen pels barris. Un va ser localitzat a Benimàmet i l’altre al nucli urbà de València.

Sobre això, des de Lokímica han recordat que el mosquit tigre es mou habitualment en nuclis urbans: “Solen confondre’ls amb puces, perquè volen malament, són molt menuts i piquen del genoll cap avall”. A més, han recomanat evitar tests o recipients menuts amb aigua estancada, molt propicis perquè s’hi reproduïsquen.

Quant als 65 avisos restants, s’ha tractat majoritàriament de casos de mosquits comuns i de panderoles. Des de Lokímica han recordat que, llevat d’excepcions, només poden actuar en sòl públic: “En molts casos de telefonades per panderoles el problema està en patis interiors o desaigües privats”.

L’Ajuntament ha destinat enguany 400.000 euros al tractament de plagues (mosquits, panderoles i rates). Lokímica compta amb un equip de 14 tècnics més dos equips específics dedicats a controlar els focus de mosquits i un altre d’atenció ràpida dedicada a atendre queixes veïnals.

Durant tot l’any, els operaris tracten dues vegades l’any les 85.000 trapes que té la ciutat (tapes redones del clavegueram) contra rates i panderoles. A més, es tracten els 70.000 embornals de reixeta, especialment els que tenen sifons on l’aigua es pot estancar, cosa que pot esdevenir un focus per a mosquits tigre o comuns.

A més, l’equip de mosquits revisa totes les setmanes els 330 focus de mosquits detectats en zones amb acumulació d’aigua, especialment pròximes a l’Albufera. Aquestes zones es fumiguen amb l’ajuda de drons quan es detecten larves. València va ser la primera ciutat espanyola que va incorporar aquestes aeronaus al control de plagues.

Etiquetas
stats