Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Més de 400 persones sense llar afronten aquesta setmana a València l'ona de fred

Una voluntària entrevista una persona sense llar a València.

Carlos Navarro Castelló

El drama que suposa viure al ras multiplica la seua duresa de forma exponencial quan les condicions meteorològiques són adverses, tal com es es preveu des d'aquest dilluns a la nit a la ciutat de València i la resta de la Comunitat Valenciana, amb temperatures per sota dels zero graus, especialment en la nit del dimarts al dimecres.

En la capital valenciana, almenys 404 persones viuen de forma permanent en els carrers de la ciutat, la majoria hi viu en condicions d'alta o molt alta vulnerabilitat, segons dades de RAIS Fundació, entitat sense ànim de lucre que  lluita contra l'exclusió social, especialment de les persones sense llar.

Davant aquesta situació, l'Ajuntament de València ha reforçat els mitjans i els recursos dels Serveis Socials destinats a l'atenció de persones sense sostre, així com els de la Policia Local, a través de la denominada Operació Fred.

Així ho ha subratllat aquest dilluns l'alcalde de València, Joan Ribó, qui ha assegurat que “tots els recursos municipals estan preparats, i s'ha realitzat un reforç de les diferents àrees, des d'atenció social, places en albergs, repartiment de mantes… tant des de Serveis Socials, com per part de la Policia Local”.

En concret, la regidoria de Serveis Socials ha conveniat 15 places extra en l'edifici gestionat per Casa Caridad en el barri de Benicalap.

Això s'afegeix a les més de 170 places que ja s'ofereixen durant la resta de l'any tant en aqueix centre com en el Centre d'Atenció a Persones Sense Sostre situat en el barri del Carmen (una instal·lació de baixa exigència), i les que hi ha disponibles en el centre de Sant Joan de Déu (situat en el carrer Luz Casanova, 8).

D'altra banda, la regidora de Serveis Socials, Consol Castillo, ha acordat amb Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) que òbriga aquestes nits l'estació de Túria de Metrovalencia, perquè puguen fer-ne ús les persones que, sense voler anar a un centre municipal com un alberg, sí que puguen dormir protegides del fred del carrer, sota el sostre d'aquesta estació de metro.

En tot cas, des de l'Ajuntament s'ha llançat un missatge de tranquil·litat, i s'ha assegurat que qualsevol persona que demane dormir a cobert estarà atesa. En aqueix sentit, Castillo ha recordat que el Consistori dedica dos milions d'euros anuals a l'atenció de les persones sense sostre, entre els quals hi ha una partida destinada per a reservar places en hostals de la ciutat per si fóra necessari.

Reforç policial amb 60 agents

D'altra banda, la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, ha afirmat que durant les pròximes nits “tots els policies que estiguen de guàrdia estaran al servei de les persones sense sostre”.

Menguzzato ha assegurat que tots els efectius policials que presten servei de nit en la ciutat, 60 agents, participaran en aquest dispositiu per a dur a terme tasques com “traslladar als punts que determine la Regidoria de Serveis Socials o altres centres o zones habilitades perquè aquestes persones no dormen al carrer”.

La regidora de Protecció Ciutadana ha afegit: “com som coneixedors que a voltes les persones no volen retirar-se dels carrers, també repartirem sacs i mantes”.

Així mateix, des de la Regidoria de Protecció Ciutadana s'ha instat els ciutadans al fet que criden al 092 o al 112 per a informar de qualsevol situació de desemparament que patisca qualsevol persona que estiga al carrer, per a atendre-la al més prompte possible.

El 45% els sense sostre rep agressions

Segons les dades que maneja RAIS Fundació en virtut d'una enquesta realitzada el passada mes d'abril en el marc del programa Homeless Meet Up València, el 45% de les persones enquestades (269) han sigut atacades o agredides i el 57% pateixen greus problemes de salut.

Aquesta és una de les causes per les quals, si la mitjana d'esperança de vida a Espanya és de 80 anys, per a les persones sense llar la mitjana és de 52.

Les persones sense llar en la ciutat de València també són vulnerables perquè el 77% d'elles no tenen cap tipus d'ingrés ni prestació pública i el 29% no poden cobrir les seues necessitats bàsiques.

Les dades evidencien que cada dia que una persona sense llar passa en el carrer augmenten les seues probabilitats de seguir vivint allí, a causa de la desprotecció en què viuen.

Etiquetas
stats