Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat va perdre dos milions quan va tancar la fundació de la visita del papa

L’alcaldessa de València saluda Benet XVI en presència de Francisco Camps.

Adolf Beltran

La Generalitat Valenciana, governada pel PP, no sols va assumir 1,3 milions del deute pendent de la Fundació V Trobada Mundial de la Família, com es va informar a l’abril del 2014, quan es va iniciar la liquidació de l’entitat creada pel Govern valencià, la Diputació, l’Ajuntament i l’Arquebisbat per a organitzar la visita a València el 2006 del papa Benet XVI. Segons revela la Sindicatura de Comptes en el seu informe de fiscalització, “la baixa de la fundació ha representat el reconeixement en les pèrdues de l’exercici 2014 dels 2,0 milions d’euros que figuraven activats en el compte 250”. Es tracta d’un compte destinat a inversions financeres permanents en capital i patrimoni.

El Consell que presidia Alberto Fabra va acordar a l’abril del 2014 una modificació de crèdit per a assumir 1,3 milions d’euros dels deutes pendents de la fundació, que n’impedien la liquidació, i es va informar que l’Arquebisbat hauria d’assumir 1,2 milions més, mentre que els altres dos patrons, Diputació i Ajuntament, haurien satisfet el deute en serveis prestats amb anterioritat. La Sindicatura de Comptes indica en el seu informe que, uns quants mesos després, el 6 d’octubre de 2014, es va resoldre inscriure la baixa en el registre de fundacions, “amb la indicació que no hi ha romanent després de la liquidació”.

L’òrgan fiscalitzador de la Generalitat adverteix ara que “en l’expedient d’assentament dut a terme no hi ha cap informe sobre la comprovació dels estats financers de la liquidació” i afig que l’operació va implicar el reconeixement de dos milions en pèrdues.

Quants diners va costar la visita del Papa? Això va ser una de les preguntes que van marcar el període de Francisco Camps, i després d’Alberto Fabra, en la presidència de la Generalitat. Organitzada com una autèntica apoteosi del poder del PP, va suposar un malbaratament del qual mai no es van donar explicacions. Només en alçar-se el secret del sumari de la peça quatre del cas Gürtel, que investiga precisament els excessos en l’organització d’aquella visita impulsada pel mateix Camps i el seu conseller, llavors, Juan Cotino, es va saber que al pressupost de més de 22 milions d’euros es van carregar despeses com ara 2,6 milions en la instal·lació d’urinaris mòbils o 3,5 milions en motxilles per als pelegrins.

A aqueixes despeses cal afegir, entre altres, els 7,4 milions que Canal 9 va pagar per les pantalles gegants i la sonorització de la visita del pontífex, una quantitat de la qual va detraure la trama Gürtel, a través d’una empresa pantalla, la constructora lleonesa Teconsa, comissions il·legals que van representar pràcticament la meitat d’aqueixa xifra.

Etiquetas
stats