Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una llei per a protegir el ciutadà i desagreujar les víctimes del metro

La consellera d'Obres Públiques, María José Salvador, explica la futura Llei de Seguretat Ferroviària davant les representants de les víctimes del metro, Mónica Oltra i Ximo Puig.

elDiariocv

La Generalitat aprovarà en els pròxims mesos l’anunciada Llei de seguretat ferroviària, que a més de vetlar per la prevenció i la investigació dels sinistres, servirà per a desagreujar –i respondre a la reivindicació– de les víctimes de l’accident del metro.

Així s’ha anunciat aquest dimarts després d’una reunió entre el president i la vicepresidenta de la Generalitat, Ximo Puig i Mónica Oltra, la consellera d’Obres Públiques, María José Salvador, el consell assessor de la Llei de seguretat ferroviària i una representació de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J). El diumenge es compliran 10 anys de l’accident que va causar 43 morts i 47 ferits a València.

“Hem de fer tot el que es puga perquè no hi haja més accidents i garantir la seguretat en el transport públic”, ha dit Puig. Segons el president, la llei –un compromís de tots els partits amb l’AVM3J– serà “un acte més de justícia i reparació envers les víctimes que, fins ara, havien patit una falta d’empatia. El diumenge serà el desé aniversari d’un accident que va defraudar massa persones pel mal funcionament d’un servei públic de la Generalitat”.

“Complirem amb les víctimes i tindrem una llei pionera en matèria de seguretat ferroviària”, ha dit Salvador. Encara que “no hi ha referents ni en l’àmbit autonòmic ni estatal”, l’avantprojecte està avançat. La cosa més normal és que, després de la tramitació, que a tot estirar començaria en passar l’estiu, s’aprove, en compliment de la promesa a l’AVM3J, abans del maig del 2017.

Satisfacció de l’AVM3J amb crítiques al PP

L’AVM3J, ja desagreujada per l’actual Consell, amb què té sintonia, ha rebut la notícia amb grat. “Es compleix una reivindicació de l’AVM3J, que ja es va aprovar en la comissió d’investigació del 2006 però que no va ser creada pel Govern anterior”, del PP, assegura la presidenta, Rosa Garrote.

La presidenta ha recordat el dictamen de la comissió d’investigació parlamentària sobre l’accident, subscrit per tots els grups excepte el PP, en què s’estableix que la línia 1 de Metrovalència no era segura, el govern del PP va ordir una trama per amagar la veritat i no va tractar amb dignitat les víctimes, i la televisió pública valenciana va tapar i va manipular la informació sobre el sinistre. “L’accident” va ser producte de la “mala gestió” i per la falta d’una llei que “protegira la seguretat dels ciutadans”, ha dit Garrote.

Baralla per la comissió d’investigació del metro

Mentrestant, la portaveu adjunta del grup socialista en les Corts, Ana Barceló, ha qualificat aquest dimarts de “sorprenent i indignant” l’anunci fet pel PP sobre la denúncia que ha presentat davant de la Junta Electoral per la roda de premsa que divendres passat van oferir Compromís, Podem, PSPV i Ciutadans per a explicar el dictamen final de la comissió d’investigació de l’accident del metro.

En aquest sentit, Barceló, que ha comparegut com a representant del grup socialista després de la junta de portaveus, ha insistit que “el que hauria de fer el PP, si li queda dignitat, és demanar perdó d’una vegada per sempre a les víctimes del metro i no denunciar l’activitat que els diputats despleguem dins de l’exercici de les nostres funcions”.

De fet, Barceló ha apuntat que el fet ha sorprés precisament perquè “el PP sabia perfectament per endavant que el termini per a la presentació del dictamen acabava el dia 24 dins un calendari que va ser aprovat per unanimitat” i, també, “pel fet que ells mateixos també tenien convocada una roda de premsa amb antelació per a aqueix dia dirigida únicament i exclusivament a llançar crítiques contra el Consell”.

“Em sembla intolerable que, en compte de valorar el dictamen i de fer-hi comentaris constructius, continuen insistint a intentar desviar tota l’atenció sobre les conclusions que se’n desprenen”, ha incidit la diputada socialista. En tot cas, des del PSPV han reiterat que “en cap moment hem forçat els terminis i per tant estem en tot el dret del món d’explicar als periodistes quin ha estat el resultat de mesos de faena”.

Etiquetas
stats