Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Quatre comunitats de la Mediterrània s’alien davant del canvi climàtic

El president valencià, Ximo Puig, amb uns joves de Greenpeace en les jornades de canvi climàtic.

Adolf Beltran

“La conca mediterrània constitueix una de les zones del planeta més vulnerables a l’efecte del calfament global”, constata una declaració firmada per quatre governs autonòmics aquest dissabte a València, en què es reclama que “la Mediterrània obtinga una atenció preeminent en l’estudi, l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic”.

Presentada en el marc d’unes jornades de reflexió sobre el canvi climàtic organitzades per la Generalitat Valenciana com a preparació de la Cimera del clima a París que convoquen les Nacions Unides al final d’any, la declaració ha estat signada per Andalusia, les Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana. Els consellers de Medi Ambient de les quatre comunitats autònomes, –la valenciana Elena Cebrian com a amfitriona; Santi Vila, de Catalunya; José Gregorio, d’Andalusia, i Joan Bonet, de les Balears, han participat en les jornades, celebrades al Palau de la Música de València.

“Instem els governs i la comunitat internacional”, recull la declaració en referència a la Cimera de París, “a trobar un acord vinculant i a llarg termini per a combatre el canvi climàtic i construir una autèntica justícia climàtica arreu del món”. Després de comprometre’s a articular polítiques innovadores, a coordinar-se i a compartir experiències, els firmants expressen la voluntat d’obrir l’acord “a la resta dels territoris banyats pel Mare Nostrum i a altres regions del món amb què compartim característiques climàtiques mediterrànies”.

També al·ludeix la denominada Declaració de València a la situació social que representa la “migració de refugiats”. I anuncia “la voluntat de promoure polítiques ambientals per a frenar el calfament global amb una sensibilitat especial dels territoris menys desenvolupats i amb atenció per les persones en situació més desfavorida”.

Precisament als refugiats ha al·ludit el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en la inauguració de la trobada, en recordar que la seua Administració encara espera que el Govern de Mariano Rajoy li permeta enviar un vaixell a arreplegar prop de 1.200 refugiats dels que s’amunteguen a les illes gregues. “El deute més important el que tenim amb les pròximes generacions”, ha indicat Puig, que ha assegurat que, davant de la imatge de corrupció i escàndols dels temps del PP, ara cal articular “un paradigma nou”, basat en la sostenibilitat. El president valencià ha citat Gandhi: “La terra no és una herència dels nostres pares, sinó un préstec dels nostres fills”.

De la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que la lluita contra el canvi climàtic no és només una necessitat, sinó “una oportunitat” de redefinir el model social i econòmic. Ribó ha afegit que el canvi climàtic, “més que una qüestió tècnica, és una qüestió política”, i s’ha compromés a convertir València en “una ciutat baixa en carboni”.

Etiquetas
stats