Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El Consell llança un pla per a frenar i revertir l'exili de científics joves

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la presentació del pla.

Voro Maroto

La Generalitat invertirà 61 milions d'euros per a frenar l'èxode de joves científics i afavorir la tornada d'alguns dels 1.300 valencians que entre 2011 i 2015 han marxat a l'estranger per a investigar o treballar en universitats, empreses o instituts especialitzats.

El pla, anomenat GenT, pretén ser “la iniciativa més potent que ha desenvolupat mai la Generalitat per a recuperar el talent dels valencians”. Així ho ha definit, en la seua presentació, el president valencià, Ximo Puig.“Treballar en l'estranger ha de ser una oportunitat, no una obligació”.

El projecte es desenvoluparà en quatre blocs. Oferir la possibilitat de tornada als investigadors emigrats; contractació d'investigadors en col·laboració amb les universitats i centres de recerca, ajudes a la contractació de joves amb talent en empreses amb base tecnològica i, finalment, polítiques de formació i inserció laboral global.

Les contractacions es faran per convocatòria pública i seran de durada relativament llarga, en alguns programes, de quatre anys. Aquest mes la Generalitat es reunirà amb les universitats per a definir la col·laboració. A més, l'Institut de Recerca, que substituirà a la Fundació d'Estudis i Recerca, invertirà 100.000 euros l'any en experts que investigaran en aquells camps designats per la Generalitat.

El pla es desenvoluparà entre 2017 i 2018 i la primera convocatòria es llançarà “en breu”, segons Puig. Aquest xicotet pas “cap a la transformació del model econòmic” que persegueix el Consell “no és una meta”, ha dit el president de la Generalitat.

“Aspira -segons Puig- a ser el detonant d'oportunitats per a una generació que vulgues i pot ser la palanca de canvi per al nostre model; ho fem per justícia, perquè la joventut es mereix que el seu esforç es transforme en resultat i perquè necessitem com a país a la generació millor formada”.

Etiquetas
stats