Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Xiva vol recuperar els seus dos alcaldes afusellats pels franquistes

Treballs d'ehumación de la fossa 113 al cementeri de Paterna.

Laura Martínez

Javier Morera i Urbino Blay van ser alcaldes de Xiva, municipi valencià de la comarca de la Foia de Bunyol, durant la Guerra Civil. Amb 49 i 31 anys respectivament i com a capdavanters que es van oposar a l'alçament militar i el franquisme, tots dos van ser afusellats i enterrats en una fossa comuna.

Si els registres del cementeri de Paterna són correctes, no passaran molt més temps allí. L'Ajuntament de Xiva s'ha acollit a les ajudes de la Diputació de València per a exhumar les fosses 54 i 55 del cementeri de Paterna, on s'han desenvolupat enguany tres projectes de recuperació de la memòria democràtica.

Durant l'última setmana d'agost es procedirà a l'obertura dels nínxols en els quals es troben uns altres 40 cossos de veïns de 20 municipis entre els quals destaquen Bunyol, Xest, Polinyà del Xúquer, Teruel i Albacete, segons les recerques dels antropòlegs de Xiva.

En aquesta ocasió, les ajudes de la corporació provincial pagaran l'exhumació i la identificació dels cossos, segons explica Manuel Clemente, regidor de Cultura. El regidor considera l'exhumació “un deure democràtic per a retornar la dignitat als alcaldes” i assegura que, malgrat les traves amb les quals s'ha topat l'associació de víctimes de la fossa 113 -que després d'exhumar prop de 60 víctimes iniciarà un plet perquè els jutges actuen-, no perden l'esperança que es judicialitzen els casos i l'Estat n'assumisca responsabilitats.

Els treballs estan coordinats amb les famílies, que s'han mostrat molt emocionades per poder recuperar els seus parents, segons explica el regidor. A més, per al municipi suposa “recuperar la dignitat de dues persones que van treballar pel seu poble i van ser assassinades per les seues idees”.

Una vegada recuperades les restes i a petició dels seus descendents, seran inhumats en els nínxols familiars i se'ls realitzarà un homenatge en el poble, primer municipi a acollir-se a les ajudes de la Diputació.

Etiquetas
stats