Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

El gran favor de Zaplana a Ribera Salud facilita a la Generalitat reprendre el control públic de l’hospital d’Alzira

L’hospital d’Alzira.

Carlos Navarro Castelló

El Govern del Botànic, i més en concret la consellera de Sanitat, Carmen Montón, poden haver trobat un aliat involuntari en l’anunciat procés de reversió de l’hospital d’Alzira per a la xarxa pública.

I és que l’any 2003, quan el Consell encapçalat per l’expresident Eduardo Zaplana (PP), ara investigat pel cas del Canal de Isabel II, va modificar les condicions de la concessió adjudicada a Ribera Salud per a fer-lo rendible, hi va incloure el canvi de titularitat del recinte hospitalari, és a dir, de l’edifici.

L’hospital hauria passat igualment a les mans de la Generalitat l’any que ve en acabar el termini de 15 anys establit llavors per a la nova concessió, però, sens dubte, hauria estat una paret llisa a què Ribera Salud s’hauria pogut agarrar per a recórrer-hi judicialment.

Sobre això, el 19 de juny de 1997 es va subscriure, entre la Conselleria de Sanitat i la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Ribera Salud, un contracte de naturalesa administrativa de gestió de serveis públics per concessió.

En el contracte esmentat s’establia com a objecte la gestió indirecta, per concessió administrativa, de la prestació dels serveis d’atenció sanitària especialitzada, tant hospitalària com ambulatòria, de l’àrea de la Ribera.

L’1 de gener de 1999 va entrar en vigor el contracte, la vigència prevista del qual era de 10 anys. No obstant això, es va resoldre per acord mutu, mitjançant una resolució del conseller de Sanitat de data 3 de desembre de 2002, arran d’haver perdut Ribera Salud un total de 5 milions d’euros en els quatre primers anys de vigència del contracte.

Després d’aquesta resolució del contracte, el Consell va encetar una operació de rescat dirigida a fer les condicions del contracte més atractives per a l’adjudicatària. Entre altres millores, el contracte nou preveia, a més de la gestió de l’hospital, el control dels centres de salut del departament.

A més, es va incrementar el pagament del cànon anual que l’Administració valenciana pagava a l’empresa per cada habitant de la comarca de la Ribera en un 68%, i va passar de 225 a 379 euros per habitant. Actualment és de 777 euros per habitant i any.

D’aquesta manera, el nou contracte que substitueix l’anterior comença a ser vigent l’1 d’abril de 2003 per un termini de 15 anys, prorrogable a cinc més.

Quan va rescindir el contracte, la Generalitat va indemnitzar l’empresa amb 43,2 milions d’euros com a valor de reversió per la inversió feta en la construcció de l’hospital, que va passar, doncs, a titularitat del Consell, a més de 25,9 milions per un pretés lucre cessant. En total, 69,1 milions d’euros a abonar a l’empresa.

No obstant això, prenent com a referència novament l’aportació extraordinària inicial depositada per l’empresa, va donar un saldo definitiu a favor de l’Administració per import de 2,7 milions d’euros.

 

Etiquetas
stats