Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Diputació d’Alacant porta l’aigua al seu molí: els municipis governats pel PP s’emporten la majoria de les ajudes a dit

Sergi García

Alacant —

La Diputació d’Alacant ja ha repartit les anomenades subvencions nominatives del 2017, les que s’atorguen de manera discrecional. A dit, perquè s’entenga. I ha provocat un altre terratrémol institucional, atés que des de les files de l’oposició s’acusa el Partit Popular d’haver-se repartit la major part del pastís entre els municipis que governa. I qui s’emporta la porció més gran és Calp, que té com a alcalde el president de la diputació, César Sánchez.

Amb aquest afer retorna, de gaidó, el cas de les rotondes de Calp, la polèmica per la inversió de 2,5 milions aprovada per la Diputació d’Alacant –que finalment ha quedat en 1,7, ja que el contractista ha oferit una baixa de mig milió– per a construir dues rotondes en l’accés al municipi per la N-332. Els valencianistes rescaten la controvèrsia que es va suscitar quan van revelar que el projecte s’executa en part sobre terrenys expropiats uns mesos abans per l’Ajuntament de Calp a la sogra del mateix César Sánchez.

I ho fan ara arran que en el ple de la Diputació el PP rebutjara secundar el fons autonòmic de cooperació municipal i igualar els 13,7 milions d’inversió que preveu per als municipis de la província. Aquest fons comporta invertir d’acord amb uns criteris objectius; en concret, en funció de la població de cada localitat, encara que amb un coeficient multiplicador que preval a les més menudes. Per això, Compromís lamenta que el PP es negue a posar-lo en marxa en la Diputació i, en canvi, opte per continuar atorgant subvencions a dit que, a més, acaben afavorint els municipis governats pels populars.

I és que en els pressupostos de la Diputació d’Alacant per al 2017 les subvencions nominatives (les concedides a dit) tornen a prevaldre a les administracions del Partit Popular. I entre aquestes destaca un cas, el del municipi on el mateix César Sánchez és alcalde: Calp. La ciutat del Penyal s’emporta 1,7 milions d’euros. En concret, 1.387.250 euros del pressupost del 2017 i 400.000 més que procedeixen del de l’any 2016. A més, el consistori de Calp rep 240.000 euros més per a pagar una obra al poliesportiu.

Però n’hi ha més encara. El seu assessor en la Diputació, Juan Baustista Roselló, també s’emporta una bona tallada per al municipi de Benissa, d’on és alcalde. De fet, el projecte de les rotondes vol millorar els accessos de la N-332 també en aquest municipi, i no sols a Calp.

Compromís calcula en 2,5 milions la quantitat repartida en subvencions a dit que “essencialment viatgen als pobles del president i del vicepresident de la Diputació”. Amb això, en compte d’optar per aplicar un pla de cooperació municipal que duplique a Alacant les quantitats previstes pel Consell (una cosa que sí que han fet les diputacions de València i de Castelló, aquesta última també gestionada pel PP), el govern provincial opta per “crear un pla de cooperació personal per als pobles dels seus diputats”, assenyala el portaveu adjunt de la coalició en la Diputació, José Manuel Penalva.

No sols els municipis de César Sánchez i Juan Bautista Roselló es veuen beneficiats amb les ajudes nominatives. També els d’altres vicepresidents i diputats del PP, fora ja de la Marina Alta: Busot, Redovà, Planes o la Nucia.

No hi ha tan sols ajuntaments governats pel PP, però, en la llista dels que es beneficien d’aquest tipus de subvencions a dit. De fet, la més alta sense comptar l’obra de les rotondes –això sí, a molta distància– anirà a parar a Xàbia, governada pel portaveu del grup socialista en la Diputació, José Chulvi. Són 300.000 euros que es destinaran a la restauració paisatgística de la zona arrasada per l’incendi de la Granadella al setembre. En la llista figura també Xaló, on és regidor el portaveu de Compromís, Gerard Fullana, amb 204.000 euros per a obres hídriques.

El 17% de les subvencions a municipis s’atorguen mitjançant la fórmula de l’ajuda nominativa o a dit, segons els pressupostos de la Diputació per a l’any que ve.

Possibles mobilitzacions en potència

El tema podria acabar provocant fins i tot mobilitzacions i accions de protesta en breu dels partits de l’oposició. Penalva indica que la setmana que ve Compromís es reunirà amb altres formacions polítiques per tenir en compte aquesta possibilitat davant de l’“escàndol de les subvencions a dit i el veto a l’entrada dels pobles d’Alacant en el pla de cooperació municipal”.

Etiquetas
stats