Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ana Kringe va pagar 753.000 euros a les empreses del cas Fitur Costa Blanca que investiga la Fiscalia

Ana Kringe, amb el que va ser el seu cap al Patronat, Sebastián Fernández

Sergi García

Dénia —

L'exalcaldessa de Dénia, Ana Kringe, encara regidora del Partit Popular, va avalar amb la seua rúbrica tant l'adjudicació com les ordres de pagament dels contractes del Patronat de Turisme Costa Blanca, de la Diputació d'Alacant, per al muntatge de diverses fires turístiques entre els anys 2007 i 2008, quan va ocupar el lloc de gerent (directora econòmico-administrativa) de l'organisme. És el conegut com a cas Fitur de la diputació, per les seues similituds amb el cas Fitur que ha acabat en condemna de presó per a l'exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, i els capitosts de la trama Gürtel Francisco Correa i Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’.

El Cas Fitur Costa Blanca l'ha denunciat el grup de Compromís en la Diputació d'Alacant, que ha acabat posant tota la documentació a mans de la Fiscalia. Aquest dilluns es va fer públic que ja ha obert diligències d'investigació pels fets.

El cas esguita Ana Kringe, que llavors exercia com a gerent del Patronat de la Costa Blanca i va avalar amb la seua signatura pagaments per un total de 753.000 euros. Eren els anys previs a la moció de censura amb la qual va assumir l'alcaldia de Dénia el 2008. Arribat aqueix moment, va deixar el seu lloc en el Patronat per a fer-se càrrec de l'alta responsabilitat municipal.

Kringe exercia com a directora econòmico-administrativa del Patronat de Turisme, un nomenament que va ser molt controvertit i pel qual va arribar fins i tot a estar imputada després de ser denunciada per un regidor socialista de Dénia, Juli Martínez, perquè mancava de la titulació mínima exigible per a exercir el lloc de directora-gerent d'un organisme autònom.

En la documentació aportada a la Fiscalia s'inclouen 70 factures de les empreses investigades, les mercantils basques Exporigging SL i Diseño Integral para Stands Molinos SL, vinculades entre elles, a les quals l'organisme de la Diputació va adjudicar reiteradament i sistemàtica contractes per al muntatge d'expositors en fires turístiques entre els anys 2004 i 2008. L'import total és de 3,2 milions d'euros. Kringe amb prou faenes va ocupar el lloc de gerent un any (va ser nomenada en 2007), però en aqueix període va signar algunes de les adjudicacions i ordres de pagament més quantioses, com queda provat en la documentació aportada a la Fiscalia

En l'adjudicació...

Així, el 14 de març de 2008, Kringe va formar part de la Mesa de Contractació amb la qual es va adjudicar a Stands Molinos SL el contracte per als expositors en fires turístiques d'aqueix any, per un import global de 632.053 euros. La seua signatura apareix avalant l'adjudicació al costat de les del vicepresident del Patronat, Sebastián Fernández, la secretària delegada, Tatiana Parreño, i la Interventora.

... I en l'abonament

Després, Kringe signa cadascuna de les ordres de pagament presentades per l'adjudicatària com a directora econòmico-administrativa de l'organisme. És l'aval tècnic a uns documents que inclouen, a més, altres dues signatures: una de perfil polític (el diputat de Turisme Sebastián Fernández), i una altra, la de la Intervenció, que dóna fe de l'existència de crèdit pressupostari per a procedir al pagament. cal afegir que no va signar totes les ordres de pagament d'aqueix contracte, doncs algunes de les factures es van abonar quan ja havia deixat el lloc per a ocupar-se de l'alcaldia de Dénia. La seua signatura apareix, en concret, en pagaments per un valor total de 752.951 euros, ja que va rubricar també unes altres ordres de pagament a Stands Molinos, com algunes pels estands de Fitur de 2007 i 2008.

Aquell contracte de 632.053 euros per a les fires de 2008 és un dels documents en els quals Compromís té posada la lupa. I és que l'adjudicació es va realitzar en favor de Stands Molinos malgrat no ser, ni molt menys, l'oferta més avantatjosa en l'aspecte econòmic. De fet, de les cinc presentades, la seua oferta va obtenir amb prou faenes tres punts en l'apartat d'oferta econòmica, quan hi havia unes altres amb 4, 7 i 10 punts.

Malgrat això, el contracte li va ser adjudicat a Stands Molinos, a causa que més del 50% dels criteris de valoració eren de caràcter subjectiu. En aqueixos casos, recalca Compromís, la llei obliga que l'adjudicació l'avale un comitè de tres tècnics de turisme, requisit que s'hauria obviat.

Etiquetas
stats