Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El doble assassinat de Llíria “és un fracàs, perquè s’hi ha arribat tard”

La concentració celebrada a la porta de l’Ajuntament de Llíria amb motiu de l’últim assassinat

Miguel Giménez

València —

Després que dissabte passat (7 de novembre) se celebrara a Madrid una multitudinària manifestació per a exigir accions contra la violència masclista, aquest diumenge s’ha viscut a la localitat valenciana de Llíria un altre episodi d’aquestes característiques: dues dones —mare i filla— han estat assassinades per un home d’uns 40 anys, exparella de la filla (aquest cap de setmana també ha estat assassinada una altra jove a Còrdova).

No obstant això, només una de les dues dones s’hi comptabilitzarà com a víctima a causa de la Llei integral de violència de gènere. Amb aquest assassinat ja en són nou les morts catalogades com a violència masclista a la Comunitat Valenciana enguany, circumstància que denuncien des de la Coordinadora Feminista de València.

El presumpte autor del doble homicidi tenia una ordre d’allunyament que pretesament haurien incomplit els dos membres de la parella d’acord mutu per a entregar el xiquet de tots dos, tot i que, com reconeixen des de la Delegació del Govern, els fets encara s’investiguen a hores d’hora.

Des de la Coordinadora Feminista, Ángela Escribano ha lamentat que abans d’arribar a aquest punt “ha fallat la prevenció i la detecció”, ja que s’hauria d’haver investigat si l’exparella tenia autorització per a tenir armes i accés a aquestes armes, i tampoc no entenen que, amb una ordre d’allunyament, el pare tinguera accés al xiquet.

Escribano ha alertat davant d’aquest fet que no hi haguera dispositius d’alarma o que la policia no tinguera protegida la dona (“no hi ha prou recursos en matèria de violència de gènere”), alhora que ha denunciat que falla una llei que és “propositiva i no impositiva, simplement proposa mesures”; i també la falta de formació (“en la majoria dels casos aquesta formació és voluntària”); o que no s’actue fins arribar a l’àmbit penal (“som davant d’un fracàs, perquè s’hi ha arribat tard”).

Des de la Coordinadora Feminista també han carregat contra una judicatura “molt conservadora, que es resisteix a aplicar la llei”, per això la violència de gènere “està normalitzada”.

Antecedents

La parella tenia un procediment en curs al Jutjat de Violència sobre la Dona número 1 de València com a conseqüència d’un atestat policial després d’una assistència hospitalària a la dona el 5 d’abril passat. Inicialment, la víctima es va negar a declarar. En una segona compareixença va explicar les lesions com un accident domèstic i no com una agressió de la seua parella.

Malgrat tot, el jutge, d’acord amb la fiscalia, va acordar, al si d’una causa oberta per maltractament habitual, una ordre d’allunyament de 300 metres i incomunicació per qualsevol mitjà. Aquesta ordre, mesura cautelar, encara està vigent. El procediment està en fase de qualificació fiscal per a passar a judici. L’allunyament es va comunicar oportunament als cossos i a les forces de seguretat de l’Estat.

Assassinades a tirs

Els fets van tenir lloc al voltant de les 17 hores de diumenge, quan el presumpte autor acudia a una cita amb l’exparella i la mare d’aquesta per a entregar-li el fill que tenen en comú, un xiquet de quatre anys que va resultar il·lés. Segons sembla, l’home va baixar del cotxe i va disparar les dues dones a boca de canó.

Concentracions de repulsa

Una declaració institucional aprovada en el ple per l’Ajuntament de Llíria —que ha decretat tres dies de dol oficial— i concentracions de repulsa a les portes de les diferents administracions valencianes han servit per a condemnar el doble crim, una altra mostra de violència masclista.

Etiquetas
stats