Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En armes contra el nou centre comercial

Una de les imatges que il•lustren la pàgina web del projecte del parc comercial Estepark a Castelló

Belén Toledo

Castelló —

Un cartell al cantó d’un gran solar als afores de Castelló avisa de la pròxima construcció d’un parc comercial nou a la ciutat. El nom del projecte és Estepark i el terreny sobre el qual s’assentarà ocupa 160.000 metres quadrats, és a dir, el mateix nombre que el total de la superfície que, segons el Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, està disponible actualment per a dedicar-lo al comerç arreu de la província de Castelló.

Els promotors de l’obra, una empresa anomenada Estepark amb la seu a Mallorca, expliquen que els metres quadrats que inclouen botigues només en seran 70.000 i la resta es dedicaran a carrers, aparcaments o altres tipus d’instal·lacions que encara no estan definides. Aquesta superfície equival a la que ocupen les botigues de la Salera, el centre comercial de referència a la capital de la província. En tot cas, les dimensions del projecte han provocat el pànic entre els petits comerciants de la localitat, que veuen amenaçada la seua activitat.

Queixes i concentracions espontànies dels comerciants

El projecte ha estat el detonant perquè hagen esclatat les queixes del sector, que fa temps que protesta per l’accessibilitat al centre, que consideren deficient. “El comerç no travessa una bona època. I que gairebé se’n dupliquen els metres quadrats ho empitjorarà, perquè comportarà un excedent d’oferta”, explica Teresa Esteve, de la patronal del petit comerç COVACO.

L’enuig va fer que, de manera espontània, desenes de propietaris de negocis del centre de la ciutat es concentraren dimarts passat a la porta de l’Ajuntament, mentre diversos representants del sector es reunien amb la regidora de Promoció Econòmica, Patricia Puerta. És només una de les mesures de pressió dels comerciants, que des de fa dies toquen a la porta de les administracions per demanar que Estepark no es construïsca.

Primera notícia per a les administracions

D’altra banda, les institucions s’han sorprés per la virulència de les queixes. I també per l’existència mateixa del projecte, ja que tant l’Ajuntament com la Generalitat asseguren que no n’han tingut cap notícia fins que els mitjans de comunicació de la província no han publicat la foto del cartell amb l’anunci. Tot plegat, malgrat que el consistori va aprovar la urbanització del solar el 2008, sol·licitada per l’empresa MARBOPA Promociones, i que les obres d’urbanització (obertura de carrers i instal·lació de canonades) van començar al juny.

No obstant això, des de l’Ajuntament expliquen que la llei no exigeix que l’empresa urbanitzadora detalle quines instal·lacions en concret s’hi han de construir. N’hi ha prou que es limiten a l’ús permés per al terreny en qüestió. En aquest cas, el sòl és d’ús industrial, de manera que, amb la legislació a la mà, l’Ajuntament no pot frenar el projecte. Així doncs, en la reunió mantinguda amb els comerciants, els representants municipals només van poder repetir-los la seua posició respecte d’aquest tema: que han de “complir la legalitat”, malgrat que “el nostre model de ciutat no és el dels centres comercials a la perifèria, sinó el del petit comerç”.

Ciutadans, l’únic partit que podria donar suport al projecte

L’equip de Govern, format pel PSPV i per Compromís, ha rebut durant els últims dies la pressió de Castelló en Moviment, el partit que des de l’oposició facilita la governabilitat al bipartit, que per si mateix no arriba a la majoria absoluta. Els regidors de Castelló en Moviment demanen que el Ple aprove una declaració en què se sol·licite a la Generalitat que establisca una moratòria per a la construcció del parc comercial. Els partits tracten ara de negociar un text comú, que podria presentar-se en el Ple de desembre.

D’altra banda, el PP municipal no ha indicat si s’unirà a aquesta declaració o no. Sí que ha explicat que la seua posició està “de banda del comerç local, com ha fet sempre”, han afirmat fonts del partit. Han recordat que el petit comerç “genera un impacte econòmic anual de 800 milions d’euros i 6.000 llocs de treball directes”. Ciutadans és l’únic partit que deixa entreveure la possibilitat de donar suport a la construcció d’Estepark: “Comprenem la preocupació d’alguns comerciants, però davant de les iniciatives privades i dels llocs de treball que pot generar caldrà valorar com es desenvolupa el projecte”, han afirmat.

Rebuig i mans lligades des de la Generalitat

Els comerciants també han adreçat les queixes contra la Generalitat, però la situació de l’Administració autonòmica és semblant a la de l’Ajuntament: afirmen que els agradaria parar el centre comercial, però no tenen els instruments legals per a fer-ho. En concret, és la Conselleria d’Economia l’encarregada de donar la llicència comercial a aquest tipus d’establiments, decisió que, per al disgust dels petits comerciants, no es pot prendre per a beneficiar un model en detriment d’un altre. S’ha de fer basant-se en “criteris d’impacte urbanístic, mediambiental o sobre el patrimoni, però mai per criteri de mercat (econòmics o de competència), d’acord amb la legislació europea i l’estatal”, segons fonts del departament.

No obstant això, la Conselleria ha fet públic un missatge contundent de rebuig envers aquest parc comercial en una reunió que Natxo Costa, director general de Comerç, va mantenir ahir a Castelló amb un centenar de comerciants. Costa hi va afirmar que “Estepark no és benvingut. No apostem per aquests grans establiments a la perifèria, sinó per un model de comerç urbà, petit, que és el que reparteix riquesa”. Costa va assegurar que “serem escrupolosos a l’hora d’aplicar la llei” una vegada l’empresa promotora del parc comercial sol·licite de manera oficial el permís a la Conselleria.

La Conselleria, a més, prepara una llei de comerç sostenible que preveu tenir enllestida l’any que ve, després que s’aprove el PATSECOVA, un pla d’acció territorial de comerç que ja estava previst en la llei de comerç actual, aprovada el 2011. No obstant això, ni aquest pla ni la llei podran posar limitacions a la construcció de centres comercials, només assegurar que es fa un “ús racional del territori”, afirmen fonts de la Conselleria.

El projecte que, de moment, només està plasmat en un cartell

Mentre passa tot això, des de l’empresa promotora del parc comercial es mostren sorpresos per les conseqüències que ha tingut la col·locació del cartell. Afirmen que la presentació formal d’Estepark està prevista per al desembre o al gener. De moment, ni tan sols està definit l’aspecte que tindrà finalment el parc comercial. Tampoc no s’han presentat encara les sol·licituds de permisos necessàries.

Des de la companyia miren de traslladar un missatge de tranquil·litat al petit comerç: “La por no està justificada, perquè no venim a fer la competència a ningú”. Expliquen que no és un centre comercial a la manera tradicional, perquè les botigues faran, de mitjana, 500 metres quadrats. Afirmen que intentaran que moltes de les grans superfícies que actualment estan establides al polígon de la Ciutat del Transport es traslladen a Estepark, encara que de moment s’estimen més no detallar amb quines firmes han contactat.

Etiquetas
stats