Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un dels empresaris investigats per haver finançat el PP va facturar quasi 7 milions a la Diputació de Castelló el 2014

L'empresario Enrique Gimeno, a la dreta de Francisco Martínez, en un acte de diputació en 2013

Roger Lorgeoux

Castelló —

Les empreses sospitoses d’haver finançat el Partit Popular facturen a la Diputació de Castelló des de l’època de Carlos Fabra com a president. Cada exercici comptable evidencia la presència de firmes els propietaris de les quals figuren com a investigats en el dossier de la trama Gürtel. Aqueixa tendència es repeteix també any rere any des de l’arribada de Javier Moliner a la butaca de l’edifici de la plaça de les Aules. Així ho acredita, per exemple, el pagament dut a terme per la institució provincial a Hisenda en concepte d’operacions amb proveïdors durant el 2014. No sols hi figura Telecso, que manté un contracte des del 2013 i fins al 2019, pel qual percebrà 4,5 milions d’euros. També hi destaca el Grupo Gimeno, d’Enrique Gimeno Escrig, que va donar 405.668 euros al PP per a les seues campanyes el 2007, segons considera provat l’Audiència Nacional.

L’empresari, amb vinculació en 14 firmes de l’hòlding esmentat anteriorment, va obtenir de manera directa per a quatre de les seues societats quasi 7 milions d’euros com a ingressos en el període ressenyat (en concret, 6.870.874,84 euros). La major part de la facturació va correspondre a Fomento Agrícola Castellonense SA (Facsa) amb 5.602,874 euros. La resta va correspondre a serveis prestats per Instalaciones Turísticas Costeras SA, és a dir, Intur (652.083,55 euros); Fomento Benicasim SA, Fobesa (572.237,17 euros); i Investigación y Proyectos Medio Ambiente, Iproma (43.707,12 euros).

A aquestes quantitats, caldria sumar-ne altres tantes procedents de les huit entitats independents que posseeix la Diputació i que porten comptabilitats completament separades. Aquestes són: Patronat Provincial de Turisme, Institut de Promoció de la Ceràmica, Institut Provincial d’Esports, Consorci de Bombers, Consorci Socioeducatiu Penyeta Roja, Escola Taurina, Consorci d’Escorxadors i Consorci Hospitalari Provincial.

Precisament aquest últim organisme paga anualment prop d’1,8 milions d’euros a Intur pel càtering del centre sanitari, com va descobrir la nova direcció arran de la denúncia presentada per la Conselleria de Sanitat perquè havia detectat factures irregulars per un import de 25 milions d’euros en els últims 10 anys.

A més de Facsa, Intur, Iproma i Fobesa, Enrique Gimeno Escrig ocupa algun càrrec, en qualitat de president, conseller delegat, apoderat o administrador, en l’empresa mixta Nuevo Cementerio de Castellón SA, Gimevila 2007 SL, Hoteles Orange SA, Fomento de Actividades de Turismo y Ocio, Viajes Orange SA, Atracciones Turísticas Benicassim SA, Marina Burriananova SA, ADC Infraestructuras y Sistemas SL, Gimeno Servicios Compartidos SL i Fomento de Benicasim Aguas Potables SA.

Etiquetas
stats