Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Comença la campanya d’excavacions en La Cova de Bolomor

Imatge de treballs realitzats a la Cova de Bolomor

Toni Cuquerella

La Cova de Bolomor ha iniciat la seua novena campanya d'excavacions, que es va a perllongar durant un mes i en la qual participaran més de quaranta investigadors, entre doctors, llicenciats i estudiants, de diferents universitats i centres de recerca nacionals i internacionals.

Les excavacions en aquest jaciment es desenvolupen de forma sistemàtica des de 1989 com a part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València, amb el permís de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Entre els objectius de la campanya està l'excavació d'un dels nivells més significatius de la seqüència estratigràfica del jaciment: el nivell XIII.

Aquest nivell, amb una datació de més de 200.000 anys, s'excava en extensió des de fa 4 campanyes. El pla d'enguany és continuar amb els treballs en l'àrea situada més al nord del jaciment, on es va recuperar en passat any un bifaç en calcària, que constitueix una de les peces més significatives entre les recuperades fins al moment en el jaciment.

En anteriors campanyes, aquest mateix nivell va proporcionar una dent canina superior d'un individu adult masculí i dues estructures de combustió de fa 235.000 anys, que es troben entre les més antigues d'Europa.

A més, es continuarà amb l'excavació dels nivells més recents del jaciment, en els quals l'any passat es van trobar quatre restes cranials humans amb una antiguitat de 130.000 anys.

La Cova de Bolomor acollirà el pròxim dia 2 de setembre una jornada de portes obertes en la qual els visitants podran conéixer amb detall el treball realitzat en el jaciment i el conjunt de restes recuperades.

Etiquetas
stats