Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

S'inicia l'exhumació dels nínxols on podrien estar els alcaldes de Xiva afusellats en 1939

Imatge dels nínxols exhumats en el cementeri de Paterna

Toni Cuquerella

Els experts arqueòlegs han exhumat aquest divendres els nínxols 54 i 55 del cementeri de Paterna, finançats per la Diputació de València, per a recuperar les restes de dues exalcaldes de Xiva, a més de 40 víctimes a les quals la repressió franquista va arrabassar la vida enfront de l'anomenada Paredassa de la Mort. La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, no ha faltat a la primera exhumació promoguda des d'una institució pública, l'Ajuntament de Xiva, al costat de l'alcalde del municipi, Emilio Morales, i el regidor de Cultura, Educació i Igualtat, Manu Clemente.

“Hui hem fet un pas més a recuperar la dignitat d'un poble que encara té ple de fosses comunes els seus cementeris i cunetes”, ha manifestat Pérez Garijo. “Nosaltres complim amb la nostra obligació”, ha recordat la portaveu de l'àrea de Memòria Històrica, creada pel nou govern de la Corporació provincial, amb el propòsit de “rescatar a les víctimes del franquisme”.

Els antics alcaldes són Urbino Blay Máñez i Javier Morea Cambra. Després dels judicis sumaríssims realitzats al costat de regidors del Front Popular, alguns d'ells afusellats el 26 de juliol de 1939, els traslladen a Paterna “per a encebar-se amb ells”. “Als alcaldes els afusellen a Paterna el 4 de novembre de 1939, i als supervivents els carreguen amb penes que oscil·len entre els 20 i 30 anys de presó”, s'ha lamentat David Mújica, investigador i impulsor dels treballs. Així mateix, entre els condemnats a presó figura Lorenzo Latorre, últim president de la Diputació de València en època republicana.

L'equip de PaleoLab ha recuperat així als representants de Xiva i a altres 40 afusellats el mateix dia que els exalcaldes, provinents de més de 20 municipis de la província, entre ells Paterna, Bunyol, Xest, Burjassot i Cortes de Pallars, a més de Terol i Albacete, entre uns altres.

Afusellats amb el doctor Peset Aleixandre

Els representants del municipi de la comarca Foia de Bunyol van ser afusellats el mateix dia que Juan Peset Aleixandre. En els anys 70 es va exhumar el cos del doctor valencià, i la resta de les víctimes van ser traslladades als nínxols 54 i 55 del cementeri. Segons el mèdic forense de PaleoLab, Manuel Polo, es van exhumar des de les fosses comunes “sense cap tipus de criteri”. “És la situació més complexa que hi ha per a la identificació, ja que cal individualitzar les restes òssies i després analitzar-los genèticament”, ha explicat.

Etiquetas
stats