Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Un repte ambiental: Reutilitzar el 69% d'aigua depurada que s'aboca als rius o a la mar

Instal·lacions de la depuradora de Pilar de la Foradada.

Adolf Beltran

“Un recurs pendent de potenciar”, ho va denominar el passat mes de gener en les Corts Valencianes el director gerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), Enrique Lapuente. Es referia a la reutilització de l'enorme volum d'aigua depurada que es malgasta, bé mitjançant el seu abocament a rius i barrancs públics, bé directament al mar.

El sistema de depuradores de la Comunitat Valenciana, integrat per 478 estacions repartides al llarg del territori, va depurar el 2015 més de 431 hectòmetres cúbics d'aigües residuals, una quantitat sensiblement inferior a la que es tractava abans de la crisi econòmica, ja que el màxim es va registrar el 2008 amb 512 hectòmetres cúbics. Només el 31% del volum total es reutilitza, la qual cosa va suposar el 2015 uns 133 hectòmetres cúbics.

El repte és reutilitzar el 28% de l'aigua depurada (122 hectòmetres cúbics l'any 2015) que va a parar a rius i barrancs i el 41% (176 hectòmetres cúbics) que s'aboca directament a la mar.

D'aqueix 31% d'aigua depurada que es reutilitza, un 97,5% es destina al reg agrícola, un 1,4% a ús urbà, un 0,7% a ús recreatiu i solament un 0,5% a ús industrial.

Potenciar la reutilització és una responsabilitat compartida de totes les administracions, segons el director de l'Epsar, que apunta a l'Administració central, per les diferents sensibilitats en els plans hidrològics. Així, mentre el Pla Hidrològic del Segura incorpora com a recurs el 100% de l'aigua depurada, el Pla del Xúquer amb prou faenes contempla assignar el 19%.

En l'àrea metropolitana de València es depuren 154 hectòmetres cúbics anuals, dels quals 92 hectòmetres cúbics (un 60%) s'aboquen al mar. Les destinacions del cabal reutilitzat són els usos ambientals per a l'Albufera, el proveïment de l'àrea metropolitana i els regants del Túria.

El bon estat de la xarxa de clavegueram concerneix l'Administració local i és important perquè les infiltracions en la xarxa impedeixen reutilitzar l'aigua depurada. D'altra banda, es produeix un ús inadequat del cànon de sanejament per a finançar el tractament terciari i el bombeig d'aigua depurada.

En aqueix panorama, ha de produir-se una revisió normativa, entre altres de la Llei d'Aigües, que impulse l'ús de l'aigua depurada. Un esborrany europeu de reutilització pretén incidir en aqueixos aspectes. L'objectiu és millorar el rendiment del procés i fer-lo més sostenible, atès que la depuració d'aigües residuals té incidència en la lluita contra el canvi climàtic, a causa de la despesa energètica i les emissions indirectes derivades del consum d'electricitat.

Una depuradora sostenible a Pilar de la Foradada

Precisament, l'estació de depuració d'aigües del Pilar de la Foradada ha sigut visitada aquest dimarts per la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebra el 22 de març i enguany es dedica al tractament d'aigües residuals.

Cebrián ha escollit aqueixa planta per la seua eficiència energètica, atès que produeix la seua pròpia energia gràcies a una planta de generació d'energia fotovoltaica, i perquè reutilitza per a reg tres quartes parts de l'aigua depurada. Però també perquè disposarà d'una planta de compostatge per a reciclar els fangs que produeix. Aqueixa obra serà finançada íntegrament per la Generalitat per un import de 10,5 milions d'euros.

Acompanyada per l'alcalde de Pilar de la Foradada, Ignacio Ramos, i el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro, la consellera ha emmarcat les característiques de la planta del Pilar de la Foradada, a la qual s'afegirà una quarta estació de bombeig que ajudarà a pal·liar el dèficit hídric de la costa d'Oriola durant l'estiu, en els objectius coincident de dos plans, el de residus i el de sanejament. En relació amb el Pla Nacional de Residus, perquè contribuirà a completar el reciclatge de fangs i en relació amb el segon Pla Director de Sanejament, perquè contribueix a valoritzar fangs procedents de depuradores i aplicar a l'agricultura el compost que en resulta.

Etiquetas
stats