Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La jutgessa obri judici pel cas Emarsa arran de la captura del cervell de la trama

L'expresident de'Emarsa, Enrique Crespo.

Efe

La jutgessa que instrueix el cas Emarsa ha ampliat la interlocutòria d’obertura de judici oral que va redactar el novembre del 2014 per incloure en la seua acusació l’empresari Jorge Ignacio Roca Samper, considerat el cervell de la trama, fugit de la justícia durant anys, però finalment detingut i processat.

En una interlocutòria, la magistrada Silvia Vivó considera que hi ha “indicis racionals de criminalitat” contra Roca Samper com a cooperador necessari d’un delicte continuat de malversació de cabals públics i com a autor d’un delicte continuat de falsedat en document mercantil.

Jorge Ignacio Roca Samper va estar fugit de la justícia més de tres anys, va ser detingut el juliol del 2015 a Moldàvia, extradit el 15 d’abril passat i tres dies després la jutgessa, a petició de la Fiscalia, a què es van adherir totes les acusacions, va acordar presó provisional comunicada sense fiança.

La detenció es va produir tres mesos abans que començara el judici contra els altres 24 acusats d’haver dissenyat i participat d’un entramat empresarial que durant almenys sis anys (entre el 2004 i el 2010) va detraure al voltant de 23 milions d’euros de fons públics de l’Empresa Metropolitana d’Aigües Residuals (Emarsa).

La jutgessa considera aquest empresari responsable civil directe en la quantitat de 17,2 milions d’euros, de manera conjunta i solidària amb els acusats Enrique Crespo, José Juan Morenilla, Ignacio Bernácer, Esteban Cuesta, Enrique Arnal, José Luis Sena, Enrique Sena i Vicente Ros.

En la mateixa interlocutòria, la jutgessa ordena que es mantinga la situació de presó provisional comunicada i sense fiança per a Roca, l’informa que disposa de vint dies hàbils per a presentar escrit de defensa i reclama la seua compareixença en el jutjat demà a les 10 hores.

En la interlocutòria d’obertura de judici oral dictat per aquest mateix jutjat el novembre del 2014 es van dirigir acusacions de prevaricació, malversació, suborn i falsedat documental contra vint-i-quatre acusats, entre els quals no estava Roca Samper, perquè estava en parador desconegut, amb ordre de crida i cerca internacional.

La instrucció d’aquest cas ha determinat l’existència d’una xarxa d’empreses que, almenys entre els anys 2004 i 2010, va actuar per detraure fons públics de l’Empresa Metropolitana d’Aigües Residuals (Emarsa), encarregada de la gestió de la depuradora de Pinedo.

Entre els imputats principals en aquesta causa hi ha l’expresident d’Emarsa, exalcalde de Manises i exvicepresident de la Diputació, Enrique Crespo; el gerent d’Emarsa del 2004 al 2010, Esteban Cuesta, i el director financer de l’empresa entre els anys 1996 i 2010, Enrique Arnal.

També hi figuren l’exgerent de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües (Epsar), depenent de la Generalitat, José Juan Morenilla; i l’excap de departament d’Epsar, Ignacio Bernácer.

La Fiscalia ha demanat 14 anys de presó per a Crespo, Bernácer i Morenilla, 12 per a Cuesta i penes que van des de 8 anys a 2 de presó per a la resta dels acusats.

Etiquetas
stats