Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mónica Oltra incorpora 450 nous avaluadors per a acabar amb l'“heretada” llista d'espera de dependència

La vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, fa balanç.

Laura Martínez

Objectiu: zero persones en llista d'espera en el sistema de dependència. És la meta que ha dibuixat aquest dimarts Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Polítiques Inclusives i que es mostra convençuda d'aconseguir al final de la legislatura.

Amb 450 avaluadors enfront dels 18 que existien amb l'anterior govern, el departament d'Oltra ha reduït l'“heretada” llista de persones que esperaven a ser avaluades pels serveis socials per a optar a les ajudes per dependència de 45.000 a 27.900. Una xifra que, lluny de ser la desitjada, suposa per a la vicepresidenta, que ha fet balanç aquest dimarts, un senyal que les coses van per bon camí. Aquests 450 avaluadors són fruit d'un canvi de model pel qual, en lloc d'estar acreditats només els tècnics d'una agència pública, s'han incorporat professionals dels serveis socials dels municipis formats per l'Escola Valenciana d'Estudis de Salut (EVES).

En els dos anys de legislatura, l'Administració valenciana ha incorporat al sistema d'ajudes a 30.425 persones, amb una mitjana de 1.400 avaluacions mensuals. Amb l'anterior Executiu, segons les dades de la vicepresidenta, es realitzaven 719 avaluacions de mitjana. A més, ha destacat Oltra, en aquesta legislatura va baixar el nombre de persones ateses, quan la tendència -per factors com l'envelliment de la població- és al fet que augmente.

No obstant això, els serveis de la Conselleria de Polítiques Inclusives encara tenen una “borsa considerable” de casos que no poden tramitar perquè no localitzen les persones afectades o hi ha errors en els expedients. Aquestes fallades, aparentment senzilles, com canvis de domicili o de compte bancari, suposen que la gestió dels tràmits no puga avançar.

No és la primera vegada que des de vicepresidència i conselleria han assenyalat el “caos” de l'anterior sistema de dependència valencià, en el qual no hi havia documents homologats i ni tan sols un sistema informàtic amb què pogueren treballar les administracions implicades. Un model que ha provocat notables retards -el 2016 es tramitaven expedients del 2015- i amb diversos processos judicials oberts per la defunció de sol·licitants d'ajudes que mai no van obtenir resposta.

Una altra pedra a l'esquena dels serveis socials és la falta de finançament. Segons l'anomenada Llei de Dependència, el Govern central ha de sufragar el 50% dels serveis prestats en aquesta matèria per les comunitats autònomes. A l'hora de la veritat, en cap comunitat autònoma s'aconsegueix aquest percentatge -entorn del 18% de mitjana- i en la valenciana només es paga el 14%. La resta, ho aporta la conselleria. Del pressupost fixat per al 2016, la Generalitat va executar prop de 619 milions d'euros per a les gestions i ajudes socials. El Govern central només va pagar 80 milions.

Etiquetas
stats