Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Política i societat civil demanen un observatori estatal contra la corrupció

Tots els integrants del pacte que han anat a firmar-lo

Moisés Pérez

València —

Davant de l’allau de casos de corrupció que fuetegen les institucions, la societat civil ha decidit actuar. Deixar de manifestar el seu “tedi”, passar a l’acció i proposar una llista ambiciosa de propostes per a eradicar aqueixos comportaments. I que aquestes, al seu torn, siguen assumides pels partits polítics.

El Dia Internacional contra la Corrupció ha estat la data idònia per a firmar aquest pacte amb mesures de calat entre els distints partits polítics, empreses, associacions civils, persones a títol individual i fundacions de qualsevol mena, i del qual ix el compromís de crear un observatori estatal per a avaluar el compliment de les mesures que han signat els distints actors implicats, especialment els partits polítics. “La societat civil ha d’estar activa i vigilant”, ha proclamat José María Tomás, president de la Fundació per la Justícia.

Amb el títol de ‘Pacte estatal contra la corrupció i per la regeneració cívica’, l’acord ha estat impulsat per la Fundació per la Justícia, que ha exercit de mediadora per canalitzar amb l’ajuda dels experts totes les propostes rebudes de la societat civil. Els partits signants són el PP, el PSOE, Compromís, Ciutadans, Podem, Esquerra Unida i UPyD.

El document final té 150 propostes. Entre aquestes, mesures polèmiques com la supressió del Senat i de les diputacions provincials, potenciar la figura del funcionari davant de les pressions polítiques, prohibir el transfuguisme, retirar les competències urbanístiques als municipis, prohibir les portes giratòries, introduir el delicte de finançament il·legal dels partits i el d’enriquiment il·lícit i rebaixar la quantitat considerada com a frau fiscal.

No obstant això, no totes aquestes mesures les han firmades per tots els partits. UPyD ha subscrit totes les mesures plantejades, Podem, 149 de les 150 i Compromís només ha donat suport a dues de les propostes. Esquerra Unida n’ha protegit 143 i el PSOE, 131. Els partits que menys iniciatives han subscrit del pacte són el PP i Ciutadans. Els ‘populars’ han donat suport a 125 i Ciutadans, a 122. De fet, en la supressió del Senat només s’han mostrat a favor UPyD, Ciutadans i Esquerra Unida. La iniciativa que té menys suport és la de retirar les competències en urbanisme als Ajuntaments, només protegida per Podem i UPyD.

Davant de la polèmica pel fet d’incloure mesures, com ara suprimir ens o reforçar els serveis públics dins del catàleg de lluita contra la corrupció, el president de la fundació impulsora ha explicat que s’emmarquen “dins de la batalla per a prevenir la corrupció. El Senat es planteja suprimir-lo perquè és un focus de corrupció”.

Un compromís adquirit pels partits que necessitarà l’observatori –encara sense detallar-se’n el funcionament i els integrants, però si els objectius– i de la seua voluntat perquè es duga a terme. L’anècdota l’ha protagonitzada Compromís, que no ha enviat cap representant a la signatura del pacte.

Etiquetas
stats