Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

El polvorí de Ciudadanos a la Comunitat Valenciana: quatre portaveus caiguts en mitja legislatura

Alexis Marí, durant una intervenció a les Corts

Toni Cuquerella

El debut de Ciudadanos a la Comunitat Valenciana està resultant més inestable del que la formació d'Albert Rivera desitjaria. Quan s'està a les portes de l'equador de la legislatura Cs ja ha tingut tres portaveus en els Corts Valencianes i ha perdut els que tenia en les diputacions de València i Alacant.

Ciutadans ha nomenat a la diputada María del Carmen Sánchez com a nova portaveu en les Corts, en substitució d'Alexis Marí. D'aquesta manera la formació taronja vol tancar una de les vies crítiques internes que té el partit i que van representar tant Marí com la seua hui esposa, qui també va ser la primera portaveu del partit en el parlament autonòmic, Carolina Punset, que se'n va anar amb les seues crítiques de europarlmanetària a Brussel·les, advertint ja que Cs es convertia en una “marca blanca del PP”.

Des de febrer de 2016 Alexis Marí exercia de portaveu en la càmera autonòmica, mentre quallava la línia crítica interna amb Rivera, amb Punset com a màxima exponent. Així abandonava el comitè executiu per les “decisions estratègiques” de Ciudadanos i arribava a carregar durament contra el líder del partit per la seua “desmesurada” ambició de ser president del govern.

Amb tot la rebel·lió de Carolina Punset no es va apagar després de la victòria aclaparadora de Rivera en les primàries de Ciudadanos, sinó que ha continuat. L'eurodiputada adverteix així que en Cs es premie la “obediència cega” i fa un mes mostrava el cap per a presentar un embrió de formació que podria cristal·litzar en un nou partit que competira directament amb Ciudadanos.

Incòmodes amb la línia Marí

L'etapa d'Alexis Marí no ha sigut confortable per a la direcció de Ciudadanos des de Madrid. Massa coincidències amb el govern del PSPV i Compromís, i massa baralles amb el PP.

Entre les coincidències amb el govern progressista s'ha comptat la facilitació de l'impuls de la nova televisió autonòmica, la renovació del Consell Jurídic Consultiu (CJC) i l'últim la unió al rebuig dels Pressupostos Generals de l'Estat, comptes que tenen el suport de Cs a Madrid.

Pel que fa als enfrontaments amb el PP els hi ha hagut sonats. Entre els més durs els referents a la defensa dels senyals d'identitat, però també uns altres entre els líders de les formacions en les pròpies Corts, on es va elevar el to de les paraules. Així la presidenta del PP, Isabel bonig, va arribar a qualificar de “menyspreable” a Alexis Marí per dir-li que “menteix més que les gallines”.

Per tots aquests capítols Alexis Marí ja se sentia tècnicament cessat del seu càrrec per Ciudadanos hores abans que es consumara la decisió. En un tuit a manera de justificació Marí afirmava que ell no ven els seus ideals.

Dimissions en les diputacions

En la Diputació de València Ciudadanos es va quedar sense el seu portaveu, José Enrique Aguar, després que aquest dimitira del càrrec i demanara passar al grup mixt. Les crítiques eren les mateixes: derechización i perill de convertir-se en la “marca blanca del PP”. Amb aquesta renúncia es deixava sola com a diputada provincial a Mari Carmen Peris.

En la corporació provincial d'Alacant Fernando Sepulcre deixava a Ciudadanossense representació en la diputació per la “absoluta persecució” política i mediàtica que afirmava sentir.

Tots dos exrepresentants provincials han mostrat el seu suport a Marí, especialment per mantenir les seues discrepàncies amb la línia ideològica derivada des de Ciutadans.

Etiquetas
stats