Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ciutadans: Una alternativa real al lideratge del PP a la Comunitat Valenciana?

Toni Cantó, número dos de Ciutadans per València, juntament amb el candidat Vicente Ten i la imatge d’Albert Rivera

Miguel Giménez

Valencia —

Ciutadans troba a la Comunitat Valenciana el caldo de cultiu ideal per a esdevenir la força hegemònica, amb un Partit Popular llastat pels escàndols de corrupció i per la pèrdua de les principals institucions valencianes –entre les quals la Generalitat o l’Ajuntament de València– i un PSOE que, a pesar d’ocupar la direcció del Consell amb Ximo Puig, no acaba palesar una recuperació que li permeta convertir-se de nou en la principal preferència dels valencians.

Tanmateix, les enquestes vaticinen un triomf clar del PP, que podria obtenir entre 10 i 12 diputats, amb un avantatge ampli sobre la resta de les forces –el sondeig del CIS es va conéixer dijous passat i aquest diumenge ABC en publicava un altre que anava en aquesta mateixa direcció–. Així les coses, si les travesses encerten, el partit de Rivera i Compromís-Podemos es quedarien en set escons, mentre que el PSOE quedaria com a quarta opció amb sis o set representants i Esquerra Unida, dins de la marca Unitat Popular, estaria a tocar de la representació.

Malgrat el creixement fulgurant que ha viscut Ciutadans en els últims mesos –va passar de no existir pràcticament a la Comunitat Valenciana a obtenir 13 diputats en les Corts amb una candidata absolutament desconeguda (Carolina Punset)–, el partit d’Albert Rivera sembla que no acaba d’aprofitar l’oportunitat de situar-se com una alternativa real a l’hegemonia d’un PP encara en decadència.

Si per a les autonòmiques, C’s va apostar per un perfil baix com Punset com a candidata, amb vista a les eleccions generals del 20 de desembre pròxim ha repetit la jugada i ha escollit com a cap de cartell un desconegut Vicente Ten. El partit s’ho juga tot a la imatge del seu indiscutible i mediàtic líder, Albert Rivera, i deixa la resta dels candidats en un segon pla ben discret.

Toni Cantó, arma de doble tall

Sí que tenen una cara molt coneguda en la seua candidatura, l’ex d’UPyD Toni Cantó, que ocuparà el número dos de la llista després d’haver protagonitzat no fa ni un any durs atacs contra el partit d’Albert Rivera. Per aquest motiu, la inclusió de Cantó en la candidatura no va ser ben vista pels militants de Ciutadans, que s’ha nodrit en els últims temps de multitud d’exmagentes.

Potser per això –Cantó és una arma de doble tall que pot acabar esdevenint una bomba de rellotgeria dins del partit–, o potser per l’estratègia d’‘hiperlideratge’ del candidat a la presidència del Govern, des que s’ha encetat la campanya la formació taronja a penes ha explotat la imatge de l’actor valencià, el membre més conegut de la candidatura.

L’èxit electoral de Ciutadans a la Comunitat sembla més que evident, amb el seu discurs centrat de “no som ni d’esquerres ni de dretes” i els seus oferiments a pactar amb qualsevol “menys amb els nacionalistes” en favor de la governabilitat –serà, de ben segur, la segona força electoral, o tercera–, però el dubte és si podrien aconseguir una mica més en un context que no els pot ser més favorable. El 20 de desembre coneixerem la resposta.

Etiquetas
stats