Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís i Podem pacten i miren de sumar-hi EU per a les generals

Els líders de Compromís, Mónica Oltra i Enric Morera

Voro Maroto

València —

Compromís i Podem aniran junts, llevat d’alguna sorpresa d’última hora, a les eleccions generals a la Comunitat Valenciana. La militància del Bloc, el partit amb més militants de Compromís, ha aprovat amb el 75% dels vots (24% en contra, amb una participació del 42%) la integració del seu partit en una plataforma valencianista, de manera que s’ha superat l’últim obstacle per a la confluència.

Ara, els negociadors dels dos partits han de treballar a contrarellotge —les candidatures s’han de formalitzar aquest divendres davant de l’autoritat electoral— sobre els detalls: formació de les candidatures (Compromís tindrà el número u per Castelló i València i Podem per Alacant), nom de la plataforma i ordre d’indicació dels noms (el de Compromís anirà en primer lloc), ús dels logos i d’altres aspectes d’intendència (administració de la marca, ús dels diners per a la campanya…).

En essència, l’acord està perfilat. És bastant semblant al que va rebutjar el Bloc fa unes quantes setmanes, però, una vegada tancat, ha de tornar a ser ratificat per les executives de Compromís, coalició composta per Iniciativa, el partit de Mònica Oltra, els independents de Gent de Compromís, VerdsEquo i el Bloc. Aquest últim partit —i les seues bases— supediten el seu vot favorable a la creació d’una plataforma àmplia i d’“estricta obediència valenciana”. En aquest punt, però, pot haver-hi problemes.

Indignació en Esquerra Unida

Aquesta plataforma havia d’incloure o, almenys, estar oberta a altres persones i moviments socials progressistes i, sobretot, a altres formacions d’esquerra, Esquerra Republicana del País Valencià i, sobretot, Esquerra Unida (EU). Les primeres negociacions en aquesta línia han fracassat: els negociadors de Compromís i de Podem han oferit a EU el número 5 per València o el número 6 per aquesta circumscripció i la inclusió del seu logotip en les paperetes.

L’oferta ha estat rebutjada de ple per la federació valenciana d’Izquierda Unida. Aquest partit té ara un diputat per València (Ricardo Sixto, que aspira a repetir) i va obtenir gairebé 100.000 vots en les eleccions autonòmiques del mes de maig. No obstant això, en Compromís i Podem pensen que les possibilitats d’EU d’obtenir algun diputat el 20 de desembre són remotes. S’espera que les negociacions es reprenguen aquest mateix dimecres al matí.

En cas d’acord, les bases d’EU, que amb ERPV formen Unitat Popular, haurien de ser convocades urgentment per a ratificar l’acord. La sensació és negativa. Ignacio Blanco, candidat d’EU en les últimes eleccions valencianes, no amagava el seu malestar per la pobra proposta, al seu parer, rebuda.

Etiquetas
stats