Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell ajudarà a les funcionàries víctimes de violència masclista a canviar de lloc de treball

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, presenten la guia per a empleades públiques víctimes de violència de gènere

Laura Martínez

València —

Les funcionàries que patisquen violència masclista podran traslladar-se de lloc de treball i tindran dret a sis mesos de baixa sense perjudici econòmic. La Generalitat Valenciana ha desenvolupat el protocol de mobilitat per a les empleades públiques, un dret reconegut des de 2010 en la llei de Funció Pública, al que no s'havia parat atenció.

“En dos anys ens hem adonat que no hi ha moltes peticions vinculades a la violència de gènere”, ha explicat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que considera que és per desconeixement. Per açò, entre el seu departament i el d'Igualtat, consensuat amb els sindicats i entitats feministes, s'ha elaborat una guia per a les empleades públiques víctimes de violència masclista. “Sense el coneixement dels drets, no es poden exercir”, ha assenyalat la consellera.

El sumari recopila els drets als quals poden acollir-se les víctimes i totes les mesures de protecció que la llei reconeix. Segons han explicat la consellera Bravo i la vicepresidenta del Consell, Mónica Olta, durant la presentació del protocol, la llei de Funció Pública valenciana regula les excedències voluntàries a empleades públiques per violència de gènere, i des de 2004 existeix la llei que regula les mesures de protecció integral. La majoria no s'havien desenvolupat, la qual cosa les convertia en “paper mullat”, han insistit ambdues.

La principal novetat del protocol és la regulació de la mobilitat interadministrativa per a les treballadores i que no suposarà perjudici econòmic. El divendres el ple del Consell aprovarà un conveni amb ajuntaments i diputacions per a estendre el dret a totes les empleades públiques. De moment, afectaria a prop de 10.600 dones en l'àmbit de les funcionàries de la Generalitat. D'aquesta manera, les víctimes de violència masclista podran traslladar-se a una altra conselleria, ajuntament o corporació provincial si així o estimen convenient.

A més del trasllat, les empleades tenen dret a baixa de fins a sis mesos i a una reducció de la jornada sense que es reduïsca el seu salari. En el cas de canviar de lloc de treball, el protocol estableix que el nou lloc haurà d'assemblar-se el màxim possible a l'anterior i, si hi ha diferència en les retribucions, les assumirà l'administració d'origen.

Les mesures seran adoptades en el menor termini possible: un màxim de 15 dies per a la mobilitat administrativa i de 30 per a la interadministrativa. A més, per a protegir la identitat de la víctima, el registre estarà únicament a càrrec de la directora general de funció pública.

Etiquetas
stats