Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell es personarà com a acusació particular en la causa de Ribera Salud

El president Ximo Puig en les Corts Valencianes

Laura Martínez

València —

Un jutjat de València investiga des del maig les presumptes irregularitats que s’han pogut cometre des de Ribera Salud –empresa que gestiona els hospitals públics d’Alzira, Elx i Torrevella– i que podrien comportar la comissió dels delictes de prevaricació i malversació pel cobrament de comissions irregulars en l’adquisició de pròtesis mèdiques. Així doncs, la fiscalia va demanar la imputació d’Alberto de Rosa i Pablo Gallart, els administradors de la central de compres de la companyia (B2B). La conselleria de Salut Universal, després d’haver conegut aquesta investigació, va anunciar que estudiaria personar-se en la causa.

En saber la informació, des del Consell van apuntar la possibilitat de personar-se en la causa i, fins i tot, investigar la rescissió del contracte, si es confirmava allò que investiga el jutjat. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha confirmat aquest dijous que l’advocacia de la Generalitat es personarà en la causa.

A més, segons ha detallat, s’ha enviat un nou requeriment a les cinc concessionàries dels hospitals públics valencians. Fa unes quantes setmanes es va enviar una primera tanda de sol·licituds d’informació a les concessionàries perquè explicaren els seus contractes amb els proveïdors i les relacions del departament de compres de medecines. En aquesta segona ronda, se sol·licita específicament informació a l’empresa Ribera Salud sobre la relació amb B2B –empresa investigada–, les compres de pròtesis i l’existència d’aquestes comissions.

L’executiu autonòmic hi actuarà “en conseqüència” en el cas que es deriven responsabilitats administratives, ha assenyalat el president. De moment, ha anunciat que la concessió de l’hospital d’Alzira, que acaba l’1 d’abril de 2018, no es renovarà.

Puig ha lamentat que les cinc àrees de salut que estan a les mans de concessions privades “no estaven sotmeses a cap mena de control” de la Generalitat, situació que ha atribuït a la “deixadesa” de l’anterior govern del Partit Popular. De fet, figura d’aquesta manera en els informes de la Sindicatura de Comptes.

Així doncs, ha apuntat que, quan PSPV i Compromís es van fer càrrec de la Generalitat, hi havia 24 liquidacions pendents, “només l’àrea de Torrevella estava al corrent” dels pagaments. El president s’ha mostrat ferm en el compromís del Consell de “posar fi a l’opacitat i l’obscurantisme en la sanitat pública”. Per això, la setmana passada van remetre al jutjat tota la documentació que se’ls havia requerit, “a més de tota la que hem pensat que pot ajudar en la investigació”.

De la mateixa manera, la conselleria de Sanitat ha iniciat una investigació administrativa i analitzarà la documentació sol·licitada a les concessionàries dels hospitals privatitzats per a actuar-hi en conseqüència.

Etiquetas
stats