Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell proposa una reforma integral de la Constitució cap a un model d'Estat federal

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en roda de premsa

Miguel Giménez

València —

El Govern valencià vol un nou text constitucional que contemple un model d'Estat més federal i en el qual es concrete el sistema de finançament autonòmic, de manera que tots els ciutadans tinguen garantits els mateixos drets, independentment d'on visquen. Així ho ha anunciat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, qui ha explicat que el Govern valencià plantejarà una reforma de la Constitució la proposta de la qual es concretarà en el seminari d'hivern que els consellers mantindran entre el 26 i el 28 de gener pròxims en la localitat castellonenca de Vinaròs.

El text que isca del seminari de Vinaròs serà traslladat a les Corts, que tancaran la proposta final -“li correspon a la cambra decidir on ens volem situar”-, que el president Ximo Puig defensarà en la comissió territorial del Congrés. “Som el primer Govern autonòmic que fa palés que és necessària una reforma de la Carta Magna”, ha apuntat Oltra, qui ha insistit: “Ens posicionem a favor d'una reforma integral de la Constitució”.

“S'ha de reconèixer la pluralitat i complexitat territorial, així com la igualtat de drets, garanties i oportunitats dels ciutadans”, ha sentenciat la portaveu de l'Executiu autonòmic. A més, ha puntualitzat que en aquesta potencial modificació constitucional les comunitats autònomes “han de tenir veu”.

Aquesta reforma ha de ser “profunda”, perquè l'objectiu és “anar més enllà del que existeix ara mateix. Si tardem quaranta anys no és per a fer-li uns retocs”. La Generalitat considera que és necessari canviar les relacions entre les comunitats autònomes i l'Administració General de l'Estat: “No tots els territoris són iguals ni tenen les mateixes aspiracions”. Oltra també ha insistit que és necessari avançar en l'autogovern, així com en la delimitació de les competències de cada administració, que han d'estar finançades adequadament, “la qual cosa evitaria conflictes”.

El model territorial “no és l'únic problema”

La vicepresidenta valenciana ha volgut deixar clar que el model territorial no és l'únic problema al que s'enfronta Espanya.

Una d'aqueixes qüestions és el finançament. El Consell advoca perquè l'autogovern i les competències de les administracions locals i autonòmiques estan garantits constitucionalment. Segons el parer de Mónica Oltra, les comunitats i els ajuntaments “no poden estar subjectes a la incertesa i arbitrarietat” de l'Executiu de torn.

La portaveu de la Generalitat s'ha referit també a la proposta del lehendakari Iñigo Urkullo que s'utilitze com a referència de cara a la negociació del sistema de finançament autonòmic el concert basc: “No descartem cap opció, i menys aquella que ens done més recursos”. D'aquesta manera, ha considerat que “com més s'avance en coresponsabilitat fiscal i suficiència financera, millor”.

Actualització del text

“En aquests quaranta anys han canviat moltes coses, per exemple, els conceptes de violència de gènere o canvi climàtic”, ha dit la vicepresidenta, qui ha insistit que el nou text ha d'arreplegar idees com la paritat de gènere, la sostenibilitat ambiental o l'hospitalitat, així com el desenvolupament dels drets fonamentals“. Entre ells, el dret a la diversitat d'orientació de gènere o el dret subjectiu a l'habitatge lliure i accessible, ”de manera que aquest puga ser reivindicat davant els tribunals“.

Etiquetas
stats