Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La reforma de la Constitució enfronta a un Consell i PP molt distanciats

Miguel Giménez

València —

El Govern valencià (PSPV i Compromís) i el Partit Popular discrepen en moltes qüestions. Aquest dimarts, 6 de desembre, ha quedat palés un nou desacord a compte de la celebració del Dia de la Constitució. Així, mentre el Consell commemorava l'efemèride en la Ciutat de la Llum d'Alacant -sense la presència ni de la líder del PPCV, Isabel Bonig, ni del president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez-, els populars s'han decantat per la celebració organitzada per la delegació del Govern a València en Capitania General.

Així, mentre el president Puig lamentava l'absència de representació per part de les institucions dirigides pels populars, com és el cas de la diputació alacantina, Bonig ha assegurat que li haguera agradat que el president Puig haguera estat a Madrid en l'acte commemoratiu al costat de l'executiu, altres presidents autonòmics i les institucions de l'Estat.

Tampoc han coincidit en el que a la reforma de la Constitució es refereix. D'aquesta manera, el president, que dilluns passat amb motiu de la visita del primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, a València apuntava que és necessari reformar la Carta Magna i que cal començar “com més prompte millor”, ha tornat a defensar la seua renovació a Alacant. Per a Puig, la Constitució, “la major fita política d'una societat fracturada massa temps”, suposa un contracte social que “mai és infinit”.

En aquest sentit, ha apuntat que la societat espanyola “ha canviat molt” en les últimes quatre dècades, per la qual cosa és “indispensable” una actualització del text per a posar-ho “al servei de l'interès de la ciutadania”, sobretot després dels “greus problemes” de les crisi econòmica, política i territorial dels últims anys. Per açò, advoca per un nou “encaix territorial” de les diferents nacionalitats donant-li una “mirada federal oberta” a la Carta Magna, de manera que admeta la pluralitat i garantisca “la igualtat entre ciutadans i la singularitat entre territoris”.

Text “plenament vigent”

Els populars, no obstant açò, insisteixen que la Constitució del 78 està “plenament vigent”. El delegat del Govern destacava com el text ha representat un “marc d'estabilitat” en els últims quaranta anys, un document, “símbol de concòrdia”, en el qual “cabem tots, totes les ideologies i plantejaments polítics”. Bonig, per la seua banda, es va referir a l`“esperit de concòrdia que va presidir el procés de transició política, juntament amb principis com la unitat, la pluralitat, el consens, la llibertat, la igualtat o la solidaritat i el pluralisme polític, segueixen tenint avui dia plena validesa com a instruments imprescindibles per a la nostra convivència”.

En opinió de Moragues, la Carta Magna es podria modificar després d'un “detingut estudi”, però “sense necessitat de modificar el nucli de les decisions fonamentals”. La renovació del text hauria de servir per a “incorporar noves sensibilitats, però sempre sobre la base del respecte a l'Estat de Dret, a la necessitat de sumar voluntats, en la recerca d'un ampli consens, com va haver-hi en 1978, entorn dels grans temes d'Estat”.

Isabel Bonig, per la seua banda, sosté que “les grans constitucions són aquelles que es reformen molt poc” encara que ha assenyalat que “en qualsevol cas caldria delimitar una sèrie de condicions perquè el context europeu ens ha ensenyat que una reforma d'aquest tipus s'ha d'afrontar sobre la base d'amplis consensos com el del 1978, de la igualtat entre els espanyols i amb un full de ruta clar”.

Etiquetas
stats