Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Creix la pressió sobre Mariano Rajoy per a forçar la dimissió de Rita Barberá

L'exalcaldessa Rita Barberá amb Mariano Rajoy en un mitin a la plaça de Bous de València

elDiario.es

Madrid —

Cada vegada hi ha més dirigents del Partit Popular que demanen la dimissió de Rita Barberá, exalcaldessa de València, especialment després de la investigació anunciada pel Tribunal Suprem pel cas Taula. Les perquisicions estan relacionades amb la pràctica del ‘barrufeig’ en el PP valencià, en què suposadament es van fer ingressos per un import superior a 200.000 euros, i també amb donacions de mil euros de regidors i assessors, que presumptament els va tornar el partit en dos bitllets de 500 per a blanquejar aquests diners de presumpta procedència il·lícita.

L’últim que ha parlat ha estat Alfonso Alonso, candidat a lehendakari del PP i que ha dit en declaracions a Onda Vasca que Rita Barberá “ha de pensar en el partit en què ha militat tant de temps i ha de prendre una decisió hui”.

El dirigent considera que “si no pren una decisió adequada hui, l’haurà de prendre la direcció del partit. Això és el que esperem des d’ací (des d’Euskadi), ací ens hi juguem molt i em sembla que tampoc no ens mereixem carregar amb aquest perjudici. Esperem que Barberá prenga una decisió i, si no la pren, esperem que la direcció la prenga”, ha insistit.

En declaracions a RNE el ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, pensa que l’exalcaldessa de València no ajornarà molt més la seua posició: “Rita Barberá anunciarà, espere que al llarg del matí, quina és la decisió que vol prendre”.

De moment Mariano Rajoy ha evitat pronunciar-s’hi durant els actes de campanya que el porten per tot Galícia. Ahir el líder del PP va esquivar els periodistes que el van acompanyar durant un matí ben complet de visites electorals en poblets de la província d’Ourense. “Només hem convocat una passejada” es van excusar els membres del seu equip.

La situació recorda el que ha passat amb el cas Soria, amb un Mariano Rajoy callant i uns quants dirigents del PP, com Rosa Valdeón, que fa poc ha dimitit, demanant la renúncia immediata de José Manuel Soria per un fet que va qualificar de “vergonya aliena”.

Els corrents en el Partit Popular sobre Rita Barberá oscil·len entre els qui demanen que Mariano Rajoy aparte la senadora i els qui pensen que hauria de ser ella mateixa qui se n’apartara.

En el primer corrent hi ha uns quants dirigents populars que, segons Europa Press, consideren que, una vegada oberta una causa per la comissió d’un presumpte delicte de blanqueig de capitals, Mariano Rajoy hauria de forçar-ne la dimissió com més prompte millor.

En el PP donen per fet que aquest afer està controlat per Rajoy i que serà ell mateix qui el resoldrà personalment, després que, al llarg d’aquests mesos, Barberá s’haja aferrat al seu escó i haja rebutjat fer un pas arrere al·legant que no va blanquejar diners. Des de les files del partit reconeixen en privat que era la “crònica d’una mort anunciada” que el Suprem implicara l’exregidora en el cas Imelsa i el partit estiguera obligat a prendre mesures.

Abans, el responsable d’Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, havia afirmat diverses vegades que davant d’uns mateixos comportaments s’hi actuaria de manera semblant, en referència a una possible investigació a Rita Barberá. “És igual el nom de les persones, perquè les decisions seran les mateixes”, va dir textualment el 21 d’abril.

Barberá hauria de ser qui dimitira

Entre les que demanen a la mateixa Barberá que se n’aparte hi ha la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que espera que la senadora deixe l’escó de manera voluntària. “Quan s’investiga un polític formalment i hi ha una interlocutòria formal per un afer de corrupció, se n’ha d’apartar”, ha assenyalat Cifuentes en una entrevista a la Cadena SER. Quan se li ha preguntat si ha de ser Barberá qui ha de decidir deixar l’escó o el partit, la popular ha considerat que en el cas de Barberá “caldrà esperar perquè el problema és que els escons, les actes, són del diputat, no del partit”.

També s’ha pronunciat per als micròfons de la Cadena SER Pilar del Castillo, exministra d’Educació en l’època de José María Aznar, que ha assenyalat que “sens dubte, Rita Barberá hauria de dimitir dels seus càrrecs” per a poder enfrontar-se a la justícia sense perjudicar la imatge del Partit Popular.

Fins i tot altres veus menors, com la del portaveu adjunt del PP en el Parlament, Santi Rodríguez, també han demanat a la senadora Rita Barberá “que prenga una decisió” sobre el manteniment de l’escó en el Senat i, si no ho fa, ha instat el partit a prendre mesures disciplinàries. “La primera decisió l’ha de prendre ella; si no, l’haurà de prendre el partit”, ha dit i ha recordat que una formació política no pot obligar un diputat a lliurar l’acta.

Cospedal confia en la seua “innocència”

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha estat de les poques veus que ha mostrat la seua confiança en la “innocència” de l’exalcaldessa de València, alhora que s’ha mostrat convençuda que farà “el que siga millor per al PP”.

“Cal mesurar bé les responsabilitats derivades dels processos judicials. En la condició d’investigat –antic imputat– no hi ha una presumpció de responsabilitat. Entre condició d’investigat i d’inculpat hi ha una diferència substancial”, ha afirmat en declaracions a RNE.

Per això, la dirigent ha subratllat que en el PP són “més partidaris” de fer que l’assumpció de responsabilitats vaja lligada a alguna cosa més que una “acusació”; per tant, algú no ha de ser apartat d’un càrrec per una acusació, sinó que això “s’ha d’acreditar”. “És el més raonable, el més sensat”, ha apuntat.

El ministre de Justícia també ha volgut indicar el seu parer després de l’obertura de la causa contra Rita Barberá. En una entrevista a RNE, Rafael Catalá considera que les responsabilitats s’han d’assumir quan “s’haja comprovat que els fets” de què s’acusa algú tenen “veracitat” perquè, en cas contrari, “sembla que és el querellant qui té la raó”. “No és sensat que, per haver-se interposat una querella, calga dimitir”, ha subratllat.

Pressions també des de fora

Fora de les files del PP també han demanat el cap de la senadora investigada pel Tribunal Suprem. Una vegada coneguda la notícia, Albert Rivera va amenaçar de retirar el seu suport als populars si no n’apartaven l’exalcaldessa de València: “Si el PP no fa dimitir Barberá en compliment de les condicions que li va imposar Ciutadans, no donarem suport a la investidura del seu candidat”, ha dit el líder de la formació taronja.

Pel que fa al PSOE, el seu portaveu en el Senat, Óscar López, s’ha pronunciat sobre l’obertura de la causa contra Rita Barberá: “Al meu parer, el PP no aguantaria el cost de Barberá si no fóra per alguna cosa. Tenen por, ella no és un membre qualsevol del partit i en sap molt. Tenen por que Rita es convertisca en la cantaora”, ha afirmat López en declaracions a Cuatro.

Etiquetas
stats