Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Decepció en A La Valenciana: la unió amb EU no millora els resultats de Compromís-Podem

El número 1 d’A La Valenciana per València, Joan Baldoví, explica els resultats del 26J.

Voro Maroto

València —

A La Valenciana, la unió entre Compromís, Podem i Esquerra Unida (EU), consolida la segona posició en la política valenciana que va aconseguir És el Moment (Compromís i Podem) en les eleccions generals del desembre. Ací acaben les bones notícies per a la unió dels partits d’esquerra. Al 99% de l’escrutini, ni millora en percentatge (a penes 0,25 punts) ni en vots (26.000 menys, encara que amb un 3% menys de participació) i, sobretot, està molt lluny del PP, que ha agafat aire com a força hegemònica a la Comunitat Valenciana.

La felicitat és una qüestió d’expectatives. I les enquestes a peu d’urna, que han errat clamorosament, han disparat les d’A La Valenciana. Una d’encarregada per Televisió Espanyola donava a la coalició com la primera força. Consolidat el sorpasso al PSOE, el PP era l’objectiu següent. No res més lluny de la realitat. El PP ha obtingut 13 diputats a la Comunitat Valenciana, 907.000 vots i el 35,5% dels suports. A La Valenciana, nou escons, 648.000 vots (250.000 menys que els populars) i el 25% dels vots.

Oltra: al mal oratge, bona cara

La líder de Compromís, Mónica Oltra, ha arrancat el seu discurs en la nit electoral amb un punt d’amargor. “No puc viure sense la sinceritat. Esperàvem més, però les notícies roïnes van acompanyades de bones. La gent ha dit amb orgull a peu d’urna, on les enquestes ens donaven guanyadors, que ha votat A La Valenciana. Encara que les expectatives eren més altes, no ens han esborrat el somriure”.

Oltra, fidel al seu optimisme a prova de bombes, encara creu possible un govern d’esquerres a Espanya, encara que l’aritmètica és semblant a la del desembre. “El multipartidisme d’esquerres ha tornat a guanyar. Només falta que se n’assabente Pedro Sánchez”, ha dit en la nit electoral davant dels simpatitzants congregats en la improvisada seu d’A La Valenciana a València. “No volem el partit dels corruptes i les retallades, ni seguir els dictats de Frau [Angela, la presidenta d’Alemanya] Merkel”.

“Hem de continuar treballant per a tenir a Espanya un govern a la valenciana”, ha dit la vicepresidenta de la Generalitat. En termes semblants ha parlat Joan Baldoví, número 1 de la coalició per València, que ha assegurat que els nou diputats d’A La Valenciana treballaran per un “finançament millor, més inversions i un tracte més bo” a la Comunitat Valenciana.

Baldoví també assegura que treballarà, com va fer el desembre, per aconseguir un govern progressista que tinga en compte els interessos valencians. El membre de Compromís ha acabat el discurs citant Vicent Andrés Estellés, el poeta fetitxe de l’esquerra valenciana, i el cantant, ja traspassat, Antonio Flores: “Amunt els cors!”. La militància necessitava ànims després d’uns resultats lluny dels seus millors somnis.

Etiquetas
stats