Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Llum i taquígrafs a les depuradores, un dels grans focus de corrupció

La depuradora de Pinedo (València)

Carlos Navarro Castelló

València —

“L’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) ha de bregar amb una llosa enorme de tipus econòmic pel gran deute generat durant el mandat del PP, però també amb una llosa molt més gran i més greu pels casos de corrupció que hi han tingut lloc”.

D’aquesta manera s’ha pronunciat aquest dimarts la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, que, juntament amb el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, han presentat el nou portal de transparència de l’EPSAR, l’entitat que gestiona totes les depuradores de la Comunitat Valenciana, inclosa la de Pinedo, en què s’investiga el presumpte saqueig de 23 milions d’euros a través de l’empresa pública Emarsa.

En la causa estan implicats els exalts càrrecs de l’EPSAR, José Juan Morenilla i Ignacio Bernácer, i també l’exvicepresident de la Diputació i exalcalde de Manises, el popular Enrique Crespo, a més de l’exgerent d’Emarsa, Esteban Cuesta.

Cebrián ha destacat que la web de transparència implica una eina fonamental per a netejar la imatge d’aquesta entitat pública i perquè no tornen a produir-s’hi casos de corrupció.

Entre la informació que s’hi pot consultar hi ha les despeses de caixa fixa dels alts càrrecs, que l’any passat van ascendir a 8.000 euros, o els seus sous. També hi figuren les fórmules de contractació de les diferents obres dutes a terme.

En aquest sentit, la consellera ha informat que durant l’any passat i aquest exercici el 85% dels projectes s’han contractat per concurs públic obert. Aquesta fórmula contrasta amb el que es feia anys arrere, en què una gran part de les contractacions s’efectuaven com a “obres d’emergència”, fet que eliminava en gran manera els processos de control administratiu.

Per aquest motiu, la Conselleria ha encarregat una auditoria amb l’objectiu de quantificar totes les empreses i les obres contractades amb aquesta fórmula, que van tenir sobrecostos que van arribar fins al 100%.

Segons Cebrián, el deute acumulat de l’EPSAR puja a 661 milions d’euros, encara que en els últims exercicis s’han obtingut beneficis que n’han permés amortitzar una gran part.

Això permetrà executar inversions, entre enguany i l’any que ve, de 110 milions d’euros amb recursos propis, sense haver de recórrer a crèdit extern: “L’objectiu és que tots els municipis de la Comunitat tinguen accés a una depuradora al final d’aquesta legislatura”.

Quant al cànon de sanejament, han recordat que enguany s’ha mantingut congelat respecte de l’any passat, però n’han descartat una reducció “per prudència, ja que cal continuar reduint el deute i executant inversions”. Amb vista a l’any que ve, s’estudiarà si es manté congelat.

Etiquetas
stats