Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Marzà gasta en Educació un 80% menys en caixa fixa que la seua antecessora del PP

Vicent Marzà (Compromís) i la seua predecessora en el càrrec María José Catalá (PP).

Voro Maroto

València —

Una comparativa de les despeses de la caixa fixa de la Conselleria d’Educació sota el mandat del PP i de Compromís revela que, almenys en aquest departament i en aquest apartat concret, el nou Consell sembla més auster. Entre el juliol i el novembre del 2014, en què María José Catalá (PP) era la responsable del departament, Educació va gastar 12.772 euros amb càrrec a la caixa fixa. En el mateix període del 2015, amb Vicent Marzà al capdavant, se n’han gastat 2.800. Un 80% menys.

Catalá va gastar cinc vegades més que Marzà en restauració (2.950 contra 600 euros); 6.000 euros en dietes i hotels (Marzà, zero) i tres vegades més en taxis i cotxe oficial (3.000 contra 1.000). La llista de l’exconsellera del PP (ara és diputada) recull compres d’agulles de pit (120 euros) o de mocadors (75 i 40 euros).

Un portaveu de Català justifica les compres: l’agulla de pit es va adquirir en una fira organitzada pels estudiants de joieria d’un institut; els mocadors, per a regalar-los en actes institucionals. A priori, no hi ha extravagàncies en les despeses de Marzà, el personal del qual es gasta 50 euros cada mes en la neteja del cotxe oficial (263 en cinc mesos).

La caixa fixa és la partida que serveix per a afrontar despeses inesperades o puntuals, com ara taxis, dietes o materials d’oficina sense control pressupostari previ. Durant els governs del PP es va recórrer a aquesta figura per a sufragar àpats opípars, whiskys i altres despeses en principi poc adequades. Malgrat tot, el Consell d’Alberto Fabra va arribar a oposar-se a una ordre judicial que obligava a publicar els moviments d’aquest compte al·legant la faena tan immensa que implicaria recopilar i classificar els milions de factures.

El nou govern valencià, una coalició entre PSPV-PSOE i Compromís amb el suport de Podem, ha canviat de política. Totes les despeses de la caixa fixa des del 2011 estan disponibles ara en el portal de GVA Oberta.

Etiquetas
stats