Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Mesa del Congrés rebutja definitivament el grup d’A la Valenciana

El portaveu d’A la Valenciana’, Joan Baldoví, i la presidenta del Congrés, Ana Pastor

EFE / eldiariocv

Valencia —

Tal com estava previst, la Mesa del Congrés ha rebutjat aquest dimarts definitivament, amb els vots del PP, PSOE i Ciutadans, la sol·licitud de la confluència d’A la Valenciana (candidatura que formaven Compromís, Podem i Esquerra Unida), així com la de la gallega En Marea, de formar un grup separat, després d’analitzar els recursos presentats la setmana passada, han informat Efe fonts parlamentàries.

Aquest mateix òrgan de la Cambra va rebutjar dimecres passat la constitució d’ambdós grups perquè considerava que incomplien el Reglament del Congrés, que prohibeix la constitució de grups separats als partits que no s’han enfrontat entre si en les eleccions.

Anticipant-se a la decisió de la Mesa, En Marea ja havia presentat un escrit en què anunciava la seua integració en el grup confederal d’Units Podem-En Comú Podem, de manera que el seu ‘número u’, Alexandra Fernández, serà una de les portaveus adjuntes.

De la seua banda, els quatre diputats de Compromís en la candidatura d’A la Valenciana han anunciat que passaran al Grup Mixt, mentre que els altres cinc diputats de la llista s’integraran en el grup matriu de Podem, igual que van fer la legislatura passada.

Recurs al Constitucional

Segons l’opinió de Joan Baldoví, portaveu de la coalició valenciana i integrant de Compromís, aquesta decisió és “arbitrària i política” i hi recorreran en contra davant del Tribunal Constitucional per salvaguardar els seus drets, alhora que responsabilitzen PP, PSOE i Ciutadans d’aquesta decisió.

“Tal com hem demostrat en el recurs presentat davant del Congrés, tenim dret a constituir un grup parlamentari propi perquè reunim tots els requisits. Hem tret nou diputats i estem per damunt del 25% de vot a les tres circumscripcions. És fals que vulnerem l’article 23.2 del Reglament de la Mesa, ja que cap diputat d’A la Valenciana s’ha presentat per un partit, sinó per una coalició amb personalitat jurídica pròpia constituïda per a presentar-se en les eleccions del 26 de juny, tal com va validar la Junta Electoral Central”, ha explicat Baldoví.

D’aquesta manera, insisteix que “no ens cansarem de dir-ho, el que demanem no és un privilegi, ens ho han donat els més de 650.000 vots que van confiar en la nostra candidatura. L’acord de la Mesa dificulta la participació plena dels diputats d’A la Valenciana, que ens veiem obligats a incorporar-nos a uns altres grups parlamentaris que no són el nostre, i així reduïm la nostra visibilitat, i per tant, la veu de totes els valencians a qui representem”.

Quant a la decisió d’anar al Grup Mixt, Joan Baldoví apuntava que des de Compromís entenen que és “la millor manera de defensar els interessos del poble valencià i donar més visibilitat als nostres problemes. Uns problemes tan urgents i fonamentals com l’infrafinançament o la falta d’inversions en infraestructures, problemes que ja des de la negociació dels pròxims pressupostos generals de l’Estat farem palesos per a fer visible aquest castic sistemàtic que ens fan des del Govern de Madrid”.

Etiquetas
stats