Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

'Napalm' i 'L'any del gos', novel·les finalistes dels premis Ciutat d'Alzira 2016

Un moment de la presentació dels Premis Ciutat d'Alzira

elDiariocv

València —

El jurat del XXVIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira ha seleccionat dues obres com a finalistes entre les vint-i-set presentades en aquesta modalitat. Una de les dues serà la guanyadora dels 16.000 € amb què l’Ajuntament d’Alzira patrocina el guardó. 'Napalm' és una novel·la irònica, carregada de crítica social, on una galeria de personatges, aparentment inconnexos, sobreviuen a la misèria quotidiana. Per la seua banda, 'L’any del gos' és el relat d’un personatge marcat per la guerra que torna a casa alienat, buit moralment, i que mira de reconstruir-se.

En el XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que la Universitat de València dota amb 12.000 €, s’han abordat temes molt diversos. Entre els vint-i-un originals presentats −un èxit de participació en aquesta modalitat−, el guardó serà per a una de les dues obres que el jurat ha destacat per la seua qualitat indiscutible: Human diversity, un assaig que explora la diversitat humana des d’una perspectiva biocultural, i Encara no és tard, una anàlisi sobre les claus per a entendre i aturar el canvi climàtic, que analitza aquest greu problema del segle XXI des d’una perspectiva nova, integradora i amb un plantejament optimista.

Al XVIII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, dotat amb 8.000 €, han optat setze originals, dels quals s’han seleccionat dues obres finalistes: Cartografies de diàspora i de pèrdua, un assaig que recrea la vida i l’obra dels artistes exiliats, i Cafarnaüm, un dietari que dóna compte de records i vivències personals passades pel tamís de la raó i la ironia.

A l’XI Premi de Poesia Ibn Jafadja s’han presentat quaranta-huit originals. El jurat n’ha seleccionat dos com a finalistes per a optar als 5.000 € amb què la UNED patrocina aquest premi. Entre aquests, Neutre, un poemari que planteja una reflexió personal entorn del tema del gènere, de l’assumpció de la pròpia sexualitat, i La breu estructura de la llum i de l’aire, una obra en la línia dels haikus i la tradició oriental que esdevé un experiment que palesa la convivència entre la prosa poètica i el vers breu.

Pel que fa al I Premi Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat, han sigut vint les obres presentades, entre les quals el jurat ha seleccionat dues finalistes que opten als 6.000 € amb què el Consorci Ribera i Valldigna dota aquest premi. D’aquesta manera, el guanyador d’aquesta primera edició pot ser Nanuq, un relat que narra el creixement personal del protagonista fruit de la pèrdua dels éssers volguts, o bé Aigua va!, una oda a l’aigua i a la importància que té en les nostres vides.

Els veredictes que ja es coneixen

D’altra banda, hi ha tres veredictes de sengles categories dels Ciutat d’Alzira 2016 que ja s’han fet públics: el XXI Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XXI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, i l’XI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca.

Els colors de l’arc de Sant Martí, de Silvestre Vilaplana, ha obtingut el guardó que la Fundació Bancaixa dota amb 16.000 €, al qual s’havien presentat vint-i-dues obres. Els colors de l’arc de Sant Martí és la història d’un jove que inicialment rebutja la seua homosexualitat però que, a poc a poc, la reconeixerà i la viurà amb plenitud. Es tracta d’una obra reivindicativa, que genera empatia i ens convida a entendre les relacions sexuals i sentimentals d’una manera lliure de prejudicis, sense pors ni tabús. El jurat d’aquesta modalitat va escollir també com a finalista l’obra La sisena víctima, de Lluís Miret, un relat que aprofundeix en la temàtica vampírica amb una visió irònica, divertida i intrigant.

Carles Cano ha sigut l’autor guardonat amb el XXI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 2.500 €. L’obra El desbaratat conte dels fesols màgics, que va ser escollida entre les vint-i-cinc presentades, és un cant, divertit, a la imaginació, i a com convertir un desastre en una oportunitat. Ací, un xiquet bescanvia al mercat un porc terrible per fesols, com en el conte clàssic. Però l’única màgia que produeixen aquests fesols són uns pets monstruosos capaços d’enrunar una casa. El xiquet aprofita aquesta força de la natura per a fer tota classe de negocis i fins i tot per a salvar la seua aldea de l’atac i la rapinya d’uns mercenaris. D’altra banda, el jurat va declarar com a finalista de la modalitat infantil l’obra Diari d’unes vacances avorrides, de Pep Castellano, un relat que barreja humor, aventura i noves tecnologies.

Finalment, l’XI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, en el qual han concursat trenta originals, ha sigut per a Marta Buchaca, per la comèdia negra Una família normal. L’obra aborda les relacions familiars, com ens marquen i com imprimeixen el nostre caràcter. Joana, la protagonista d’aquesta història, viu amb culpa des que als deu anys va matar sa mare. El pare l’ha tractada malament tota la vida i l’ha feta sentir culpable d’un fet que va sacsejar la família fa més de trenta anys, una ferida que encara continua oberta i que impossibilita que Joana, el seu germà i son pare tinguen una relació normal.

A la XXVIII edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’han presentat un total de 209 originals que opten als 71.500 € de dotació global d’aquest certamen, una participació que confirma un any més la rellevància social i cultural d’aquest esdeveniment literari que fomenta la producció literària en la nostra llengua.

Els noms dels guanyadors de les categories d’àlbum il·lustrat, novel·la, divulgació científica, assaig i poesia es coneixeran demà divendres, 11 de novembre, al llarg del tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc a la Sala Rex Natura d’Alzira en un acte que reunirà un nombrós públic dels àmbits de la política, la cultura, l’economia i l’educació.

Etiquetas
stats