Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Pedro Sánchez elogia Ximo Puig, però evita explicar per què va vetar el seu acord al Senat

El líder del PSOE Pédro Sánchez amb el president Ximo Puig abans d’atendre els mitjans

Adolf Beltran

València —

“En el nostre partit hi ha debat, i molt. Després ens posem a treballar”. Així ha clos Pedro Sánchez, secretari general del PSOE i candidat a la presidència del Govern, el seu veto perquè els socialistes valencians pogueren arribar a un acord amb Compromís i Podem, socis del Pacte del Botànic que sosté el govern de Ximo Puig, per a votar-se mútuament els candidats al Senat.

Després del greu desacord per la negativa de la direcció federal del PSOE a permetre un acord d’aquesta mena, Sánchez ha escenificat aquest dijous a València el seu acostament a Puig, a qui ha anat a visitar al Palau de la Generalitat i amb qui ha presentat després a la seu del PSPV-PSOE un document titulat “Un sí per la Comunitat Valenciana”. En aquest document assumeix reivindicacions valencianes com la reforma del model de finançament autonòmic, l’“acceleració” de la posada en marxa del Corredor Mediterrani i un sistema de condonació de l’anomenat deute històric. Concretament, assegura sobre el deute que “no es computarà allò que siga atribuïble a sobrecostos injustificats o a despeses excessives no relacionats amb la prestació de serveis públics essencials i, per tant, atribuïbles a balafiament i/o corrupció”.

Puig, que ha repassat les reivindicacions de la Generalitat davant del govern de Mariano Rajoy, ha apostat per Sánchez com a president per a aconseguir “un Govern aliat a Espanya que faça que canvien d’una vegada les coses”. Al seu torn, el candidat socialista a la Moncloa ha elogiat la gestió de Puig i ha recordat que fa un any els valencians van optar pel canvi en les eleccions municipals i autonòmiques. “No solament et tinc afecció, sinó també un estima entusiasta”, ha arribat a dir a Puig en un acte davant d’un petit grup de dirigents del PSPV-PSOE.

Quan els periodistes li han preguntat per la polèmica que els va enfrontar tan lluny com la setmana passada, una discussió agra que va culminar amb l’absència de Puig en el Comité Federal del PSOE, Sánchez ha llançat pilotes fora. “El PSOE és un partit democràtic, obert, d’esquerres. El debat és sa”, ha respost inicialment. Quan se li ha preguntat per la manera com es concilia la declaració federalista del PSOE amb el veto a pactes territorials des de Madrid, ha insistit en el fet que és bo que hi haja “diversitat en política” però que ara ixen “a guanyar les eleccions”. I ha tornat al principi quan se li ha repreguntat sobre la importància que dóna a les eleccions al Senat (un dels objectius del frustrat acord era impedir que el PP obtinguera nou senadors a la Comunitat Valenciana): “En el nostre partit hi ha debat, i molt. després ens posem a treballar”.

Sánchez ha al·ludit per iniciativa pròpia a la prohibició de banderes independentistes per a la final de la Copa entre el Barcelona i l’Atlètic de Madrid: “Fins i tot sense compartir-ne el significat, la prohibició de les estelades no és el camí”, ha comentat. “Un foc no s’apaga abocant-hi gasolina”.

Segons el líder socialista, “Rajoy agita les banderes per no parlar del multazo”, en al·lusió a la possibilitat que la Unió Europea multe Espanya per haver incomplit el dèficit. “Rajoy incompleix i els espanyols paguem”, ha sentenciat Sánchez. El candidat a la Presidència en les eleccions generals del 26 de juny, de les quals ha indicat que no són “una repetició o una segona volta”, ha considerat “una notícia molt bona” que Castella i Lleó haja prohibit llancejar el bou de la Vega, ha dit que això “dóna la raó als socialistes” i ha afegit que el PSOE porta en el seu programa una llei contra el maltractament animal.

Etiquetas
stats