Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Podem i Compromís: “El Govern de Pedro Sánchez serà plural o no serà”

Pablo Iglesias junt a Mónica Oltra i Joan Baldoví

Aitor Riveiro

Madrid —

La reunió a quatre entre PSOE, Podem, Compromís i EU propiciada per Alberto Garzón se celebrarà. Aquesta és de moment l’única qüestió que ha quedat clara després que Pedro Sánchez acceptara la invitació. De moment no s’ha concretat la data, el lloc ni l’hora. I ni tan sols està clar qui hi acudirà ni quin seria l’objectiu d’aquesta reunió. Les posicions del PSOE i de Podem no s’han modificat a pesar del desbloqueig: els socialistes volen parlar sobre un pacte d’investidura que incloga Ciutadans, mentre els de Pablo Iglesias insisteixen a conversar també sobre un Govern de coalició.

A aquesta tesi s’ha sumat aquest divendres Compromís. La vicepresidenta de la Generalitat valenciana i dirigent de Compromís, Mònica Oltra, ha estat contundent després de reunir-se en el Congrés dels Diputats amb Pablo Iglesias: “El Govern de Pedro Sánchez serà plural o no serà. O almenys, no serà de canvi”.

La posició d’Oltra l’ha confirmada el diputat de la coalició valenciana Joan Baldoví, que representa el sector del Bloc, partit principal de Compromís: “El primer dia vam deixar clares dues coses: que volem un Govern plural i que no donarem suport un Govern amb Ciutadans”. Baldoví fins ara havia acceptat negociar primer la investidura i postergar les converses sobre la composició de l’executiu, tot i que el diputat valencià sempre havia fet referència al fet que el Govern seria plural.

Iglesias i Oltra han insistit que la negociació ha d’incloure tots els paràmetres: el què, el com i el qui. “Forma part d’un tot”, ha apuntat la vicepresidenta valenciana. “Aqueixes són les condicions perquè siga president [Pedro Sánchez] i, per tant, per a una investidura”, ha conclòs.

El secretari general de Podem, per la seua banda, ha insistit que la reunió serà un “espai ideal per a parlar del què i del qui d’un Govern que encare la desigualtat i la corrupció i amb més de 10 milions de vots”.

Iglesias no ha volgut desvelar qui formarà part de l’equip negociador de Podem, que s’anunciarà el dilluns. “No hi haurà moltes sorpreses”, ha ironitzat.

Sobre la seua presència en la reunió, el secretari general de Podem l’ha lligada a l’assistència de Pedro Sánchez. “Tinc molt d’interés i voluntat de veure’m amb ell”, ha explicat. “Si ell hi va, jo hi assistiré, i serà bo per a Espanya”, ha conclòs.

Iglesias també ha informat que la setmana que ve prosseguirà la seua ronda de contactes per a exposar el programa de Govern que va presentar al començament d’aquesta setmana. El dimarts arribarà el torn d’ERC i Democràcia i Llibertat (Convergència). La viabilitat d’un possible Govern de coalició depén del suport o de l’abstenció d’aquests dos grups, que tenen el referèndum a Catalunya com a línia roja.

Etiquetas
stats