Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pressupostos Generalitat 2017, de l’“ajustat” pressupost de Justícia als 5 milions del frau fiscal

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, dialoga amb el president Ximo Puig en les Corts

Miguel Giménez

València —

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, presentava el 28 de novembre passat en roda de premsa el projecte de pressupostos de la Generalitat Valenciana per al 2017, uns comptes que contemplen unes despeses i ingressos pròxims a 18.000 milions d'euros amb un caràcter social marcat i en què, de nou, es preveuen més de 1.300 milions d’euros provinents de l’Estat per a compensar l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana i que serveixen per a quadrar el pressupost.

Aquesta setmana han estat els mateixos consellers els encarregats de desglossar els seus comptes, departament per departament, en les Corts Valencianes amb anècdota inclosa, que no ha estat una altra que la compareixença del responsable de Transparència, Manuel Alcaraz, per videoconferència a través del plasma. La causa, que Alcaraz està refent-se d’un bac en què es va fracturar un braç.

Aquests són les dades més destacades dels pressupostos en cada conselleria:

Una inversió de 210 euros per habitant en polítiques socials. La primera a retre comptes va ser la vicepresidenta, Mónica Oltra, per explicar el pressupost d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que augmenta en un 7,1% respecte d’aquest exercici (un 24,1% en dos anys) i té una previsió de despesa lleugerament superior a 1.000 milions d’euros. Es posa fi a les polítiques de retallades, amb una aposta per un canvi de model, “tanquem la política de mercantilització dels serveis”. La inversió prevista per habitant se situa en 210 euros (Andalusia en destina 216 i Madrid, 221).

113,1 milions per a reindustrialització. La conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball gestionarà un pressupost de més de 367 milions d’euros per al 2017 (un 9 per cent més que enguany), dels quals 113 milions es destinen a política industrial, fet que suposa un increment de 31,6 milions d’euros (42%). A més, el conseller Rafa Climent va explicar que s’habiliten dues línies per 33 milions a Fira València i a la Institució Firal Alacantina (IFA). Es tracta d’una conselleria amb execució pressupostària baixa.

Un pressupost “molt ajustat” per a justícia. La consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, no va dubtar de queixar-se del pressupost del seu departament, que considera “molt ajustat”, encara que ho justifica en un context de crisi econòmica i infrafinançament autonòmic, “necessitaríem més diners”. La Conselleria disposarà d’un 6,5% més que en aquest exercici (275,5 milions d’euros).

6.084 milions d’euros per a sanitat. El pressupost de Sanitat per al 2017 sobrepassa per primera vegada 6.000 milions d’euros (un increment del 3 per cent i 175 milions respecte del 2016, que arriben a 591 milions en dos anys). La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, destacava que aquest pressupost consolida la sanitat universal o les ajudes davant del copagament farmacèutic i ortoprotètic (cinc milions més per a aquestes partides). També augmenten les inversions en un 11 per cent. Montón també va desvelar durant la seua compareixença que les concessionàries privades dels hospitals públics valencians deuen al Consell 260 milions d’euros des del 2008.

Més recursos per a la lluita contra el foc. En un any en què els incendis han assotat amb virulència la Comunitat Valenciana, la consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, anunciava un increment del 18% en la partida destinada a prevenció dins del pressupost de la Conselleria, encara que reconeixia que és insuficient, tenint en compte les retallades experimentades en la legislatura anterior en aquesta matèria. El pressupost total del seu departament serà de 316 milions d’euros per al 2017, un 6,3% més que enguany.

133 milions en infraestructures educatives. La conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport comptarà amb un pressupost de 4.527 milions d’euros per al 2017 (un 5,40% més que enguany), dels quals la partida principal se l’emporta Educació i Investigació (4.368 milions), amb una aposta important per a la construcció i la reforma de centres educatius. Així, com va confirmar Vicent Marzà, el seu departament destinarà 133 milions d’euros a aquesta qüestió, amb un increment del 76%.

138.000 euros per a cooperació del cas Blasco. El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, va explicar els comptes de la Conselleria per al pròxim exercici. D’aquesta manera, comptaran amb 34,7 milions d’euros (un 31,6% més que l’any passat), amb 18,7 milions destinats a cooperació internacional al desenvolupament (es passa del 0,02 al 0,11 per cent del total dels comptes de la Generalitat). A més, s’ha creat una línia específica amb els fons recuperats per les sentències judicials del cas Blasco, amb 138.000 euros.

354,8 milions d’euros per a vertebració del territori i obres públiques. El pressupost de la Conselleria d’Obres Públiques per al 2017 creix un 8,45% respecte d’aquest exercici i se situa en 354,8 milions d’euros. La responsable de l’àrea, María José Salvador, ha destacat que en dos anys s’han destinat 170 milions d’euros en matèria d’arquitectura, habitatge i projectes urbans, mentre que en tota la legislatura passada es van dedicar 199 milions a aquest fi. Per al manteniment d’infraestructures es consignen 57,2 milions, “el 33% del pressupost està hipotecat per a obres ja inaugurades o paralitzades per l’anterior Consell”.

5 milions de la lluita contra el frau fiscal. El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, va ser l’últim a presentar els pressupostos del seu departament en les Corts, uns comptes que per al 2017 ascendiran a 286 milions d’euros (un 16,14% més que el 2016). L’objectiu principal de la Conselleria per al 2017 és la posada en marxa del banc públic de la Generalitat, així com tam bé impulsar l’administració sense papers. Soler també va aprofitar la seua compareixença per a xifrar en 5,2 milions els diners recaptats gràcies a la lluita contra el frau fiscal, una política que s’espera que possibilite uns ingressos de 5 milions més l’any que ve.

Etiquetas
stats