Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig arranca de Montoro el compromís de rebre els 1.380 milions del FLA d’ací a deu dies

El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro

Europa Press

Madrid —

El Govern aprovarà aquest divendres o el de la setmana que ve en Consell de Ministres el pagament a la Generalitat Valenciana dels 1.380 milions d’euros del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) pendents de l’exercici 2014, amb què l’executiu autonòmic saldarà deutes amb proveïdors.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de reunir-se a Madrid amb el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que li ha confirmat el pagament dels diners els pròxims dies.

Puig ha expressat satisfacció pel desbloqueig d’aquests fons, pendents de traspàs del FLA del 2014 i que la Generalitat comptava de rebre al juliol. “Hi ha hagut, segons sembla, raons de caràcter tècnic”, ha dit sobre el retard en l’abonament, que ha desvinculat amb cap premi a la Comunitat Valenciana pel seu comportament. La Generalitat de Catalunya ha reclamat també 2.600 milions del mateix Fons del 2014, però no ha obtingut resposta d’Hisenda.

“No vull cap premi, açò és el que estava compromés amb el Govern valencià”, ha subratllat Puig en roda de premsa després de la reunió amb Montoro, que s’ha prolongat per espai de més hora i mitja.

Sense un altre finançament, hi haurà dèficit

Puig ha tornat a reclamar davant de Montoro un nou sistema de finançament que siga equitatiu amb totes les comunitats, perquè puguen prestar els serveis públics en igualtat de condicions, ha insistit. I ha recordat que la seua continuarà sent deficitària mentre no obtinga més recursos per aquesta via.

Ha subratllat que el seu Govern gasta en serveis socials menys que altres executius autonòmics, a pesar de la qual cosa continua tenint dèficit i no pot quadrar els comptes. Enguany incomplirà l’objectiu previst i l’any que ve també, una previsió que ha recollit en els seus pressupostos per al 2016, llevat que reba de manera addicional 1.300 milions d’euros.

Puig ha fet insistència en la necessitat que aquest altre model siga preparat inicialment per tècnics i ha demanat que al començament de l’any que ve, passades les eleccions, es comence a treballar ja en el nou sistema de finançament.

El president valencià ha posat també damunt la taula del ministre Montoro els 13.000 milions d’euros en què el seu Govern xifra el deute històric que, al seu parer, ocasiona l’Estat amb la Comunitat Valenciana, per aquest “infrafinançament” que denuncia. La seua pretensió és compensar aquesta xifra i els 40.000 milions de deute que arrossega la Generalitat, bona part del qual, contret al seu torn amb l’executiu central. “Estem connectats al FLA, aquesta és la realitat”, ha dit.

Ximo Puig ha assegurat que aquest finançament més baix suposa a més un incompliment de la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA), així com de la mateixa Constitució, que asseguren en la teoria un finançament suficient perquè les autonomies desenvolupen les seues competències. “Es tracta que es pague el que pertoca”, ha insistit.

Així les coses, el Consell de Ministres aprovarà el pagament de 1.380 milions d’euros en la seua reunió d’aquest divendres o en la de la setmana que ve. Es confirma així l’anunci que va fer el president del Govern, Mariano Rajoy, a Ximo Puig en la trobada que ambdós van mantenir la setmana passada en la Moncloa.

stats