Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig: “La diversitat no pot ser excusa per a privilegis ni discriminacions”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha oferit el seu primer discurs de Cap d'Any com a cap del Consell

Miguel Giménez

València —

El cap del Consell, Ximo Puig, ha protagonitzat aquest dimecres, 30 de desembre, el seu primer discurs de Cap d’Any com a president en un Palau de la Generalitat, “la casa de tots els valencians”, que “ha tornat a obrir les portes per sempre” i que és “símbol de la història, la cultura i el progrés de la Comunitat Valenciana”.

Puig, que ha advocat per una reforma de la Constitució, s’ha referit a aquesta nova etapa en el Consell com un temps de “reparació, reconstrucció i renaixement. La reparació de les ferides, dels oblits i dels drets perduts”. Una de les seues primeres referències ha estat per a les víctimes de la violència masclista, especialment envers les onze dones assassinades a la Comunitat, “superar l’alifac masclista és una obligació ètica i una exigència política”.

També ha tingut paraules per a les víctimes de la crisi, “els que no tenen faena, els dependents i les famílies que no han rebut les ajudes que mereixen; els xiquets condemnats a estudiar en barracons i les seues famílies que no podien pagar els llibres de text o els pensionistes que deixaven els tractaments per no poder pagar els medicaments”, així com també per a les víctimes del metro i “totes les persones oblidades durant massa anys”.

Reconstrucció

Ximo Puig ha expressat que “tots els recursos” han d’orientar-se a la lluita contra la desocupació “reindustrialitzant, innovant, facilitant l’accés al crèdit…”, a més de lluitar perquè “ningú s’aprofite del que és de tots. I la transparència és l’antídot de la corrupció”.

L’exigència d’un finançament “just i equitatiu” per a la Comunitat Valenciana també ha estat present en el parlament del cap del Consell, “ens juguem els nostres serveis públics bàsics: l’educació, la sanitat, els serveis socials… i la capacitat de créixer per a crear treball”.

Així, s’ha mostrat contundent en assegurar que el reconeixement de la diversitat en el si d’Espanya “no pot ser excusa ni per a privilegis ni per a discriminacions”, alhora que sentenciava que la Comunitat Valenciana “actuarà amb lleialtat i fermesa”, impulsant “el canvi i l’estabilitat” a Espanya.

Max Aub i Vicent Andrés Estellés

El president ha citat en el seu discurs Vicent Andrés Estellés: “Hi haurà un dia que no podrem mes i llavors ho podrem tot”, i Max Aub, “deia que hi ha tres tipus de persones: els que expliquen la seua història, els que no l’expliquen i els que no tenen història”.

Etiquetas
stats