Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puig diu “pallasso” a un diputat del PP durant el debat de pressupostos

El diputat del PP Rubén Ibáñez durant la seua intervenció en les Corts Valencianes

Miguel Giménez

València —

Les Corts ha viscut aquest dimarts un debat intens a compte de l’esmena a la totalitat presentada pel Partit Popular als pressupostos de la Generalitat Valenciana. No obstant això, la sessió, que ha començat amb un minut de silenci en memòria de les víctimes dels atemptats de París de divendres passat, ha estat marcada per un baralla entre el diputat popular Rubén Ibáñez i el president Ximo Puig, que ha dit “pallasso” al parlamentari del PP.

Concretament, la topada verbal s’ha produït quan Ibáñez s’ha referit per primera vegada –després ha tornat a traure aquest tema a la palestra alguna vegada més– a la subvenció de 140.000 euros per al pròxim exercici prevista en els pressupostos de la Generalitat per al “ruïnós escorxador de Morella”, del qual Puig va ser també president en la seua condició d’alcalde per tal com es tracta d’una empresa pública municipal (Carns de Morella). Una altra ajuda a què s’ha referit el diputat popular ha estat a la residència d’ancians de la ciutat castellonenca, l’aportació de la qual també augmenta.

Aquestes insinuacions han provocat que el president diguera “pallasso”, segons s’ha justificat Puig en el marc d’un debat en què se l’ha titlat d’“indigne, prevaricador i no sé quantes coses més. Estic segur que el senyor Ibáñez no ho feia al·ludint a mi personalment, sinó que era un tema polític”. Així, ha insistit en el fet que la seua expressió s’ha produït en el context d’una conversa amb la vicepresidenta, Mònica Oltra, “no he volgut insultar ningú, primerament perquè la professió de pallasso és molt digna”.

En aquest sentit, ha volgut aclarir que si Ibáñez s’ha sentit insultat, “ho retire automàticament, perquè jo respecte a tots els diputats d’aquesta cambra, fins i tot als que objectivament estaven insultant-me, com ha passat el dia de hui. Però entenc que m’insultaven políticament, no en l’àmbit personal”.

Ibáñez, de la seua banda, ha demanat explicacions per aquest qualificatiu tant al cap del Consell com al president de la Cambra, Enric Morera, el qual ha assegurat que no havia sentit res, ja que el micròfon estava tancat, per la qual cosa l’expressió no constaria en l’acta. “No consentiré que el president siga irrespectuós”, ha assegurat Ibáñez, el qual abans havia acusat a Puig de fer prevaldre l’interés particular de l’empresa que va presidir, Carns de Morella, en detriment de l’interés públic, i de beneficiar la residència de gent gran de Morella, en la qual “gasta més que en tot el programa de la tercera edat de la Generalitat”.

Rebutgen l’esmena a la totalitat del PP

Pel que fa al debat de l’esmena a la totalitat presentada pel Partit Popular als pressupostos de la Generalitat per al 2016, la proposta ha estat rebutjada amb el vot en contra del PSPV, Compromís i Podem, mentre que Ciutadans s’ha abstingut. Els quatre grups han avançat que intentaran millorar els comptes a través d’esmenes parcials, alhora que criticaven l’esmena del PP.

Ibáñez ha criticat els 1.325 milions d’euros consignats en els pressupostos a compte de la millora del finançament de la Comunitat Valenciana, “és una irresponsabilitat. Són conscients que aquesta partida desapareixerà tot just sonen les dotze últimes campanades del 2015, per la qual cosa estem davant d’un pressupost irreal i fictici”. A més, ha assegurat que els comptes “no creen ocupació, no aposten per l’economia i retallen ajudes socials, a més de crear un altre copagament”.

Des del PSPV, José Enrique Muñoz, ha insistit en el fet que aquests comptes “són l’inici d’un llarg camí i serveixen per a tancar les pàgines més fosques de la història democràtica valenciana”. En aquest context, Muñoz ha apuntat que, als 40.000 milions d’euros de deute històric de la Generalitat, caldria afegir-hi el deute històric “derivat de la corrupció i que podem valorar en uns 12.500 milions, dels quals sembla que en recuperarem 1,6 a compte dels diners robats en Cooperació”.

El cap del Consell ha valorat el fet que el pressupost tire endavant, “són els pressupostos del canvi i estem en el camí correcte per a avançar en la transformació de la societat valenciana prioritzant l’interés general i amb la reivindicació irrenunciable dels ingressos que mereix aquesta Comunitat”.

Etiquetas
stats