Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Tribunal Suprem cita com a imputada Rita Barberá el 21 de novembre

La senadora valenciana Rita Barberá

Pedro Águeda

València —

El magistrat del Tribunal Suprem Cándido Conde-Pumpido ha citat a declarar el dia 21 de novembre a les 10.30 hores la senadora del PP i exalcaldessa de València Rita Barberá, dins de la causa per un presumpte delicte de blanqueig de capitals que aquesta sala va obrir al setembre. En una providència, l’instructor cita Barberá en qualitat d’investigada per a rebre’n declaració voluntària d’acord amb l’article 118 bis de la Llei d’enjudiciament criminal.

Conde-Pumpido, com a instructor de la causa, ha imposat, a més, una fiança de 3.000 euros al PSOE per a poder exercir, com ha sol·licitat, l’acusació popular.

La investigació oberta a Barberá deriva de l’exposició raonada elevada al Suprem a l’abril pel Jutjat d’Instrucció número 18 de València, en què es descrivien els indicis contra l’aforada en un presumpte blanqueig de capitals que s’hauria produït en el Grup Popular de l’Ajuntament de València quan ella n’era alcaldessa. La Fiscalia va donar suport, en un informe del 27 de juliol, a l’obertura de la investigació i la designació d’instructor.

En la interlocutòria d’obertura de la causa, el Suprem va destacar que, sense perjudici del que poguera resultar de la investigació, els fets descrits pel Jutjat d’Instrucció número 18 de València en l’exposició raonada pogueren ser constitutius d’un delicte de blanqueig de capitals previst i penat en els articles 301 i següents del Codi penal. “És, per tant, imprescindible –afig la interlocutòria– continuar la investigació sobre els fets i sobre la participació en aquests de la persona aforada María Rita Barberá Nolla”.

L’objecte de la investigació iniciada pel jutjat de València és si, sota la cobertura d’unes aportacions de 1.000 euros fetes per persones vinculades al grup municipal del PP en l’Ajuntament de València i al mateix partit, s’amaga l’aflorament d’uns diners en efectiu en poder d’algun responsable o responsables del Grup Popular. També s’investiga l’origen dels diners presumptament blanquejats.

Advertència i 3.000 euros de fiança al PSOE per a acusar

D’altra banda, Conde-Pumpido imposa una fiança de 3.000 euros al PSOE per a exercir l’acusació popular en la causa. El magistrat, que va ser fiscal general de l’Estat amb el PSOE, alerta a més del “risc tan seriós de judicialització de la política” que comporta la pràctica, que no existeix als països del nostre entorn, que un partit polític puga exercir l’acusació en una causa penal contra una persona rellevant d’un partit de signe contrari. Hi afig que aquest risc existeix en la mesura que aquesta pràctica “transforma l’àrea de debat processal en un terreny de confrontació política”.

El PSOE havia demanat que no se li imposara el pagament de cap fiança per a exercir l’acusació popular. La interlocutòria recorda que tant l’avantprojecte de reforma de la Llei d’enjudiciament criminal del 2011, com la proposta de Codi processal penal del 2013, elaborats per governs de signe polític diferent, prohibien expressament l’exercici de l’acció popular pels partits polítics.

“És cert que aquests projectes no han tingut vigència i que hi ha una pràctica judicial qüestionable que admet, amb caràcter general, la personació dels partits polítics com a acusació popular en causes contra polítics d’altres partits. Però això no exclou que, fins i tot admetent-ne la personació, s’adopten les cauteles necessàries, fet que no permet privilegiar aquest tipus d’acusacions i impedeix que es prescindisca de l’assenyalament de la fiança oportuna”, indica la resolució.

Etiquetas
stats